Ruske ideje i srpske replike

(1 recenzija korisnika)

2.880rsd

  • EUR: 24 €

Autor: Latinka Perović

Izdavači: University Press, CFP Apostrof

God: 2019.

Format: 23cm

Str: 774

ISBN: 978-86-80996-16-5

SKU: 01701 Kategorije: , , , Product ID: 7955

Opis

U svakom slučaju, bez proučavanja
narodnjačkog socijalizma u Rusiji,
i njegovog odjeka u Srbiji, nije moguće
razumeti ni razvoj u 20. veku. Ni tamo, ni ovde.

Latinka Perović

Ruske ideje i srpske replike (uvodi u čitanja istorijskih izvora) – Tek u dužoj perspektivi postaje jasno da su ideje ruskog narodnjačkog socijalizma ostale očuvane i ispod marksističke aure. Kao i da se, u okviru jedinstvenog teorijskog kruga, promena najkasnije oseća na njegovoj periferiji. Slabljenje ortodoksije na periferiji nije uvek u srazmeri sa brzinom kojom se središna ideja teorijskog kruga istorijski iscrpljuje u centru. U svakom slučaju, bez proučavanja narodnjačkog socijalizma u Rusiji, i njegovog odjeka u Srbiji, nije moguće razumeti ni razvoj u 20. veku. Ni tamo, ni ovde. (Latinka Perović, Beograd, maja 1993)

Nova knjiga Latinke Perović, istaknute srpske naučnice, naučnog savetnika Instituta za savremenu istoriju Srbije, Ruske ideje i srpske replike, originalna je već po svome žanru. To nije već odavno uobičajen zbornik autorskih tekstova objedinjenih istom tematikom, već zbirka uvodnih tekstova (predgovora) za dvadeset zbirki izvora koje je ona pripremila i izdala od kraja 1980-ih pa do početka 2000-ih godina. Reklo bi se –kakvog uopšte naučno-praktičnog smisla može imati uvod za izvore, koji više treba da ispunjava komorne informacione zadatke: predstaviti autora, okarakterisati materijale, opisati kulturno-istorijski fon njihovog pojavljivanja? Istraživački rad s njima, po pravilu, dolazi tek u sledećoj etapi i sa drugim ljudima. Sve je uglavnom tako i bilo – donedavno! – Andrej Leonidovič Šemjakin

Snažno delo značajne vremenske širine i dalekosežne intelektualne dubine, zasnovano na decenijama studija i pisanja o velikim transformativnim političkim i društvenim pokretima modernog doba – prof. dr Robert J. Donia sa Michigan University, Ann Arbor, USA.

1 recenzija za Ruske ideje i srpske replike

  1. Stana Šehalić

    Sveobuhvatan pregled postojanog svedoka i učesnika velikih istorijskih previranja.

Napiši recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…