Antičko nasleđe i njegova evropska recepcija

2.420rsd

  • EUR: 20 €

Autor: grupa autora

Izdavač: Karpos

Format: 145x205mm
Broj strana: 475
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja: 2016
ISBN: 9788664350433

Ostalo je još 1 na stanju

SKU: 00179 Kategorije: , , Oznaka: Product ID: 1828

Opis

„Antika nije stabilna dimenzija koja se može konstruisati jednom za svagda, već naša predstava o antici zavisi od pitanja koja joj postavimo. Na primer, antičke žene su oduvek postojale, ali u istraživanjima ozbiljno figuriraju tek od sedamdesetih godina 20. veka i procvata ženskog pokreta. Sve to nam pokazuje da se upotreba antike ne ogleda samo u malokrvnim kopijama ili zabavnim pogovorima, već da nam pruža i značajan izvor za istraživanje onih aspekata antike koje danas možda nismo u stanju da vidimo, kao i aspekata potonjih vremena koje nećemo uočiti ukoliko ne poznajemo antičku pozadinu.“ Matilde Skoje i Jert Vestrhejm Za evropske narode se često kaže da imaju dve domovine – zemlju iz koje potiču i/ili u kojoj žive, i antičku Grčku i Rim.

Odnos prema antičkom nasleđu, nekad jače, nekad slabije istican, ali neprekidno živ – imao je najčešće dvojaki karakter. S jedne strane, antički kulturni obrasci su se podražavali ili nekritički preuzimali, a s druge, antičko nasleđe je služilo kao seme, kao banka ideja za nove obrasce, forme, polazišta itd. Takav pristup najbolje otelovljuje gledište Gustava Malera: „tradicija je dalje prenošenje vatre, a ne klanjanje pepelu“.

Zbornik članaka brojnih savremenih skandinavskih autora „Antičko nasleđe i njegova recepcija u evropskoj kulturi“ poklanja podjednako pažnju i jednom i drugom pristupu i to počev od vizantijskog perioda pa sve do našeg doba, razmatrajući susret sa antikom i njenim uticajem na književnost, operu, pozorište, jurisprudenciju, filozofiju, političku ideologiju, arhitekturu, vajarstvo, film… Tematska raznovrsnost članaka u ovom zborniku i visok naučni nivo samo su neke od odlika ove publikacije, sasvim retke, ako ne i jedine te vrste, koja je objavljena na srpskom jeziku.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Antičko nasleđe i njegova evropska recepcija”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…