Akcija!

Biblija na kesici za supu

(1 recenzija korisnika)

770rsd 550rsd

 • EUR: 5 €

Autor: Stana Šehalić

Godina izdanja: 2015
ISBN: 978-86-7157-678-9
Jezik: Srpski

Format:140×200

 

Na zalihi (može se unapred naručiti)

SKU: 00001 Kategorija: Oznake: , , , Product ID: 1288

Opis

Biblija na kesici za supu – strpljivo građena i osmišljena pobuna protiv dekadentnosti ovog sveta i poretka.

Preporučujem kao sjajno štivo koje postavlja vorholovsko pitanje da li depersonalizacija kulture dovodi do personalizacije ambalaže – knjiga za sve one koji drže do knjige.

Maja Herman-Sekulić

“Ukradeni životni momenti uvek imaju prizvuk večnih istina. Zato što su život, naravno. `Biblija na kesici za supu` krade mnoge momente naše svakodnevnice i pakuje ih u koncentrovane supene kocke za rastvaranje i začinjavanje čitanjem.” – Lazar Džamić

Naslov u potpunosti opravdava sadržinu, jer dato je tako mnogo, na tako malo prostora. Majstorstvo autora, zapitanog, osećajnog, mudrog. Autora koji promišlja i procenjuje umesto nas.

Vesna Đukić

Zabeleške Stane Šehalić su pre svega moralan i herojski čin jednog kulturnog pregaoca i pravog (ne instant) intelektualca (vrsta u izumiranju). Njena borba perom, mudrošću i skalpelom-humorom protiv kiča, prostote, gluposti, popularizacije osrednjosti.., možda jeste donkihotovska, ali njeno NE! ima terapijsku vrednost. Mada često bolno pesimistična, zapažanja Stane Šehalić ipak pružaju utehu i bude nadu (I samom autoru kao i nama “nekolicini” preostalih istomišljenika) da nismo sami i da ne treba bez borbe da pokleknemo pred najezdom novih liberalno-kapitalističkih “vrednosti”, zaglupljujućih novotarija i beskrajnih igara i zabave za široke narodne mase.

Dušan Patić 

“Na tajnovitom mestu između korica knjige neočekivanog humornog naslova Biblija na kesici za supu, crno na belo, ukotvila se strpljivo građena i osmišljena spisateljičina pobuna protiv dekadentnosti ovog sveta i poretka; u vidu psihološko-sociološko-kulturološkog traktata, izgovoreno je sve ono što većina misli, izgovara glasno i dira u puno otrova oko zbilje, zalažući se za bolju i prihvatljiviju vidljivu i duhovnu njenu formu. Kosmopolitski duh, autonoman, individualac zavidnog intelektualnog profila, lake i duboke kontemplacije i težnje ka ostvarenju viših ciljeva, zaustavljajući ove prizemne koje kose po nogama, izvlače tlo pod nogama, od početka ima jedan optimistički naum ─ da se slovom (ljubve) na papiru može postići prvi korak ka postavci novog oblika mišljenja, morala i življenja, novo ustrojstvo svega…”

Rada Ilić

Stana Šehalić, intervju- Čitanje je ponekad poslastica, nekad hrana, a sve češće i lek

 

Dodatne informacije

Težina 500 g
Dimenzije 140 × 20 × 200 mm

1 recenzija za Biblija na kesici za supu

 1. Rada Ilić

  Рада Илић:
  Пробој кроз недођије нашег доба
  Преко „БИБЛИЈЕ НА КЕСИЦИ ЗА СУПУ“, Стане Шехалић

  Бити апостол у зла времена, конфликата и разбаштињености сваког морала, проповедати чај пијанцима, неспорно је (одувек) био тежак и одговоран задатак. Ни бунтовнику митске снаге, ако нема „покрића“, тешко да би си посрећио пробој кроз недођију уске памети и широког „захвата“ у вреће пуне пара. Ипак, ауторка Стана Шехалић, стиже као један појединачни и неочекивани подстрек у делимичнопробуђен свет завођења добрих вибрација.
  На тајновитом месту између корица књиге неочекиваног хуморног наслова, црно на бело, укотвила се стрпљиво грађена и осмишљена списатељичина побуна против декадентности овог света и поретка; у виду психолошко-социолошко-културолошког трактата, изговорено је све оно што већина мисли, изговара гласно и дира у пуно отрова око збиље, залажући се за бољу и прихватљивију видљиву и духовну њену форму. Космополитски дух, аутономан, индивидуалац завидног интелектуалног профила, лаке и дубоке контемплације и тежње ка остварењу виших циљева, заустављајући ове приземне које косе, извлаче тло под ногама, од почетка има један оптимистички наум ─ да се словом (љубве) на папиру може постићи први корак ка поставци новог облика мишљења, морала и живљења, ново устројство свега па и света (вољене) литературе.
  Осавремењеним „Почетком буне на дахије“ нашег доба, које би да не искорене шунд и квазилитературу, да одређују (не)уметничку вредност свега у култури, уз сковане „ослобађајуће“ потврде, да насилно ометају праксу добрих програма племенитих циљева ─ ауторка се обраћа читаоцима, дирајући у живац њихових потајних настојања, жудњи које тињају у дну сваког бића за лепотом, складом, миром, за ослобођењем од ове просте динамике разума која уништава и разара снове „наше насушне“…
  Као што се све прожима и условљава до неслућених размера, тај колоплет разноликости свега у свему, нашао је место у постављеном задатку који истовремено боли и греје душу, сеје ветар у нади да ће олуја добити нову потку, стваралачку, не рушилачку и обмањивачку. Ако се књига ове провенијенције познаје по садржају, онда нема дилеме да ће читалац и пре читања уочити и открити њен ангажовани дух, циљеве који обједињују заједничке тежње, све муке нашег доба, дилеме, разматрања на свим нивоима о свим нивоима, анализе, просуђивање и судове, њихове дистинкције и намере…
  Широк је опсег разматране проблематике: издавачи, афирмација књиге, „камен мудрости“ између корица, политика, мноштво наслова и мањак читалаца, спасавање књиге, антиреклама као шанса за успех, баналности и парадоксалности ─ све с једним јединим циљем: уређеност у друштву, у свим његовим сегментима, попут оне хармоничности која влада у природи.
  Богатим и сигурним реченичним склоповима и лапидарним а ипак бујним мисаоним токовима, ауторка, „наше горе лист“, показала је да је сувишно свако настојање у потрази за страним насловима на исте теме, да о свему „немогућем могућем“ може да се из прве (домаће) руке, говори смирено али уз ватрено залагање за сваки наговештај спаса из маглуштине у коју се упорно пада; срце читаоца ће овом „Станином Библијом“, како је ја као рецензент и њен критичар за прилику називам, бити од почетка отворено за подстицаје којима нас списатељица осваја… јер упркос техничко-електронској магији која хара светом, зна се да човек тежи и жуди за неким обичним модусима, за, ма како то парадоксално звучало, оптимистичном сликом свих наших падова на математичкој синусоидној илузији. Наилазе муке по Јову, али нас пресрећу и радости по Христу… обичне, лапидарне и јасне; без потезања за симболиком, истина је поткрепљена умним сентенцама, вешто и адекватно одабраним на почетку сваког разматрања. Не одступа ни за тренутак од своје основне намере и животне водиље ─ освојити све бусије моралног и праведног и без понизности и страха демонстрирати и сучељавати своје ставове, без колебљивости, с наглашеним „погледом у наду“ које се ауторка Стана Шехалић не одриче ни кад тешке, непрегледне и непроходне магле покрију све око нас… Дакле, пред нама је на делу, и у делу, залагање за једно светлије лице света.

Napiši recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…