Akcija!

Skice za portrete – američka književna scena

1.400rsd 1.200rsd

  • EUR: 10 €

Autor: Maja Herman Sekulić

Format: 170×240

Povez: broš

Str: 342

God: 2017

SKU: 00922 Kategorija: Product ID: 4018

Opis

Skice za portrete su proizašle iz autorovih razgovora, prikaza, eseja nastalih uglavnom tokom osamdesetih godina XX veka i predstavljaju zbirku portreta nekih ličnosti i pojava na američkoj književnoj sceni. Većina ovih verbalnih portreta rezultat je pre svega autorovih književnote orijskih interesovanja. Ona su se kretala od divljenja prema delima ovih autora kao čitaoca, preko proučavanja i pisanja o njima, ili njihovog prevođenja, koje je samo po sebi, na neki način, kao čin najveće moguće bliskosti sa tuđim književnim delom i njegovim tvorcem.

“Skice su jedinstveno štivo koje je nemoguće svrstati u uobičajene žanrove. Namera autora bila je da baci pogled „iza fasade“, da osvetli život iz koga dolazi delo jednog Fraja, Bluma, Ginzberga, Simića ili Brodskog. Deo tog pogleda pripada razgovorima i intervjuima, a drugi deo su kratki eseji koji čitaocu zaokružuju celinu portreta koje oslikava Maja Herman Sekulić. Kao renomirani teoretičar književnosti, sa doktoratom stečenim na prestižnom Prinstonu, sa objavljenim studijama iz ove oblasti, ali i kao priznati pesnik, ona prepliće dva pristupa i dva senzibiliteta u jedan medaljon i tvori sasvim novi tip literature.”

Dragoljub Kojčić

 

“U Skicama za portrete razgovarali ste sa Haroldom Blumom, Suzan Sontag, Brodskim, Čarlsom Simićem, Ježijem Kozinskim i drugim značajnim stvaraocima dvadesetog vijeka. Kako ste načinili izbor sagovornika i da li biste u tome izboru danas mijenjali nešto?

Izbor je bio prirodni ishod mog života. Nisam samo razgovarala, jer bi to onda bili novinarski intervjui – sa svim sagovornicima sam se duže, intimnije družila, ili ozbiljno sarađivala – ili sam ih prevodila, ili sam se dopisivala, ili sam pisala predgovore za njihove knjige, ili je to bilo pravo prijateljstvo na čisto ljudskoj osnovi. Nedavno sam na gostovanju u Torontu saznala da je Nortrop Fraj, koji me je i zvao da dođem da kod njega studiram, posvetio čak jednu glavu svojih sabranih dela našoj prepisci, a ja sam je počela još kao mali student jer sam o njemu pripremala magistarski rad koji je posle kao neki kompendijum izašao u Sarajevu, i uveo njegove prve kritičke pojmove u našu teoriju. Isto je slučaj i sa Blumom. O tome još niko ništa nije napisao. Na žalost, ta knjiga je izašla baš pred raspad Jugoslavije, pod nazivom Mit i struktura. Književnik Petar Arbutina mi je ,,priznao” da u njegovoj biblioteci nema knjige koje je više podvučena od te.

Ne, ništa ne bih menjala u Skicama za portrete, jer je to i moj književni portret, samo ću za obnovljeno izdanje da dodam razgovor sa Arturom Milerom koji, na žalost, nije stigao za prvo.”

http://okf-cetinje.org/aleksandra-nikcevic-batricevic-jedan-razgovor-sa-majom-herman-sekulic/

Dodatne informacije

Dimenzije 170 × 30 × 240 mm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Skice za portrete – američka književna scena”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…