Akcija!

Antičko pozorište

1.870rsd 1.750rsd

  • EUR: 15 €

Sadržaji i tumačenja svih sačuvanih antičkih drama u jednoj knjizi.

Autor: Gvido Paduano

Izdavač: Clio

Godina izdanja: 2012
ISBN: 978-86-7102-413-6
Dimenzije knjige: 170 x 240
Broj strana: 282
Povez: tvrdi povez s omotnicom
Pismo: latinica

Ostalo je još 1 na stanju

SKU: 00202 Kategorije: , Oznake: , Product ID: 1888

Opis

Sadržaji i tumačenja svih sačuvanih antičkih drama u jednoj knjizi.

Autor  je profesor uporedne i helenske  književnosti na Univerzitetu u Pizi i veliki poznavalac grčkog i rimskog pozorišta, naročito njihovih  tema, o čemu svedoči i ovo delo. Po načinu izlaganja slično je indeksima operskih i baletskih libreta, sa detaljnim prikazima svake drame po činovima. Posebno je  značajno u našoj sredini gde retko imamo priliku da vidimo autentično antičko pozorište. Čak i oni koji su studirali ili studiraju dramu, pronaći će u ovoj knjizi dragocene i nepoznate detalje.

Knjiga predstavlja pregled od Eshilovih Persijanaca, zaključno sa Senekinim Herkulom na Eti i Oktavijom .Osamdeset i pet sačuvanih dela grčkog i rimskog teatra prikazano je u ovoj knjizi sa uverenjem da je antičko pozorište živi deo naše sadašnjice.Gvido Paduano je za  svaku dramu prikazao njenu tematsku strukturu, glavne probleme i značajne motive. Prikazana su sva sačuvana dela Eshila, Sofokla, Euripida, Aristofana, Menandra, Plauta, Terencija i Seneke, a bogatstvo njihovih tema prepoznavaće se u delima kasnijih dramatičara, pre svega Šekspira, potom španskih i francuskih tragičara, zaključno sa operskim libretom koji svoje početke vezuje za antiku (Monteverdi Krunisanje Popeje, Perslova Didona i Enej itd).

Može se koristiti kao uvodnik za one koji ne poznaju antičko pozorište ali žele da budu obavešteni , ili kao podsetnik za čudesni svet antičkog teatra, nikad do kraja odgonetnutog niti otrgnutog od mita. Knjiga Gvida Paduana donekle će ublažiti  prazninu u ovakvoj literaturi na našem jeziku, naročito blistavim uvodom koji je sročen kao kraće predavanje. Ujedno i inspiracija pozorišnim rediteljima u uslovima nekog novog, bogatijeg teatra koji bi se vratio klasičnim vrednostima.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Antičko pozorište”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…