Akcija!

Šekspir i družina

1.430rsd 1.230rsd

  • EUR: 10 €

Autor: Stenli Vels

Izdavač: Clio

Godina izdanja: 2010
ISBN: 978-86-7102-350-4
Težina knjige: 401.00
Dimenzije knjige: 195 x 135
Broj strana: 342
Povez: tvrdi
Pismo: latinica

Opis

Ova knjiga pokušava da na prigodan i, gde je to moguće, zabavan način odredi Šekspirov položaj u odnosu na glumce i druge pisce njegovog vremena. Ona prati i dalje razvija savremenu kritičku i naučnu misao koja Šekspira vidi ne kao usamljenog velikana, već kao punopravnog člana pozorišne zajednice, zaposlenog dramskog pisca sa profesionalnim obavezama prema ostalom pozorišnom osoblju bez čije pomoći njegova umetnost ne bi bila toliko uspešna.

Autor ispituje kontekst u kome su nastala Šekspirova dela i uspeva da pronađe način da čitaocu ponudi nešto originalno. Njegov fokus u ovoj knjizi jasno je određen: to je pozorišni svet kome je Šekspir pripadao i za koji je stvarao, a osnovno pitanje – kako je stvaranje za konkretne pozorišne trupe i konkretne glumce uticalo na samu kompoziciju Šekspirovih komada.
Izvanredno poznavanje problema, sjajan stil koji poigrava izmedu opuštenosti i naučnosti, pristup bez ostrašćenosti ili nametanja zaključaka, sve je to učinilo da Vels u ovoj knjizi ispuni osnovni zadatak koji je sebi postavio: „Ako Šekspira sagledamo kao jednog od članova sjajne družine, postaćemo svesniji onoga što ga čini jedinstvenim“.

Dodatne informacije

Težina 401 g

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Šekspir i družina”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.