Sukob civilizacija i preoblikovanje svetskog poretka

4.400rsd

  • EUR: 37 €

Autor: Semjuel Hantington

Izdavač:  CID

ISBN:  978-86-495-0069-2

Format: 170×240

Povez: tvrd

Str: 408

 

Nema na zalihi

SKU: 00169 Kategorije: , , Product ID: 1806

Opis

Novo doba u svetskoj politici, Promenljiva ravnoteža civilizacija, Sukobi civilizacija, Budućnost civilizacija…

Namera ove knjige bila  je da pruži punije, dublje i temeljnije odgovore na pitanja koja se tiču pojma civilizacije, odnosa između moći i kulture, promene ravnoteže moći među civilizacijama, političke strukture civilizacija… Predviđanja iz knjige postala su realnost…

A kakvo je bilo Hantingtonovo viđenje geopolitičke stvarnosti i njene budućnosti? Prema njemu, „demoliberalni svet“ je svet haosa i biće u sve većem haosu. „Paradigma haosa je bliska stvarnosti“ (Hantington, 2000: 37). Sukobi će se nastaviti nesmanjenom žestinom. „U novom svetu najvažniji i najopasniji sukobi neće biti sukobi između društvenih klasa, bogatih i siromašnih ili drugih ekonomski određenih grupa, nego između ljudi koji pripadaju različitim kulturnim entitetima“ (Hantington, 2000: 28).

„Ukratko, posthladnoratovski svet je svet sedam ili osam važnijih civilizacija (koje treba shvatiti kao najšire kulturne entitete)“ (Hantington, 2000: 30). „U posthladnoratovskom svetu države sve više svoje interese određuju civilizacijskim pojmovima“ (Hantington, 2000: 36). „Čisti je arogantni ponos misliti da je Zapad, zato što je sovjetski komunizam pao, osvojio svet za sva vremena i da muslimani, Kinezi, Indusi i ostali žure da prigrle zapadni liberalizam kao jedinu alternativu. Hladnoratovska podela čovečanstva je završena. Ostaju fundamentalne podele čovečanstva u pojmovima etniciteta, religija i civilizacija koje stvaraju nove sukobe“ (Hantington, 2000: 72). Dakle, u Hantigtonovoj budućnosti, a u našoj sadašnjosti, doći će do sudara civilizacijskih tektonskih ploča, i u tom sudaru Zapad će biti u sukobu sa svim ostalim živim civilizacijama: u prvom redu sa pravoslavnom, siničkom (kineskom), hindu i islamskom. Hantington objašnjava i zašto će svi biti protiv jadnog i usamljenog Zapada: „Zapad je osvojio svet ne nadmoćnošću svojih ideja […], nego svojom nadmoćnošću u primeni organizovanog nasilja. Zapadnjaci često zaboravljaju ovu činjenicu: nezapadnjaci nikad“ (Hantington, 2000) (Todor Vulić)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Sukob civilizacija i preoblikovanje svetskog poretka”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…