Kraj istorije i poslednji čovek

3.800rsd

  • EUR: 32 €

Autor: Frensis Fukujama

Izdavač: CID, Romanov

Str: 375

Povez: tvrdi

Format: 170×240

God: 2002.

ISBN: 86-495-0032-3

 

 

Ostalo je još 1 na stanju

SKU: 01343 Kategorije: , , , Product ID: 6301

Opis

Knjiga Kraj istorije i poslednji čovek objavljena je u SAD 1992. godine, štampana u preko dvadeset inostranih izdanja, prevedena i na srpski jezik. Bestseler je u Americi, Japanu, Francuskoj i Čileu, a dobija i nagradu kritike list LA Times i nagradu Kapri za italijansko izdanje.

Šta zapravo on tvrdi? Ne da je istorija završena u smislu da više neće biti ratova, zločina ili nepravdi, već slično Hegelu, da su mogućnosti daljeg istorijskog usavršavanja uma i slobode principijelno iscrpljene, da duhovna asimilacija koja prati proces izgradnje liberalne demokratije pruža jedan univerzalni okvir unutar koga se mora kretati svaki budući pokušaj da se liberalno društvo dalje usavršava.

To je normativna teza da je “liberalizam pre svega pobedio u carstvu ideja” i da je nemoguće zamisliti neki drugi radikalno različit okvir univerzalnog oslobođenja čovečanstva koji bi isključivao osnovne postulate liberalne demokratije, poput tržišta i parlamentarne vlade.

Komunizam je pretendovao na tu poziciju, ali je istorija XX veka pokazala u kojoj je meri ta njegova pretenzija bila lažna i neostvariva. Svest o kraju istorije za Fukujamu zapravo ne označava praktičko-politički optimizam u pogledu dugoročnih izgleda liberalne demokratije u svetu, već prevashodno sumrak ideje o mogućnosti neke alternativne i radikalno drugačije koncepcije univerzalizovanja ljudske istorije.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Kraj istorije i poslednji čovek”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…