Akcija!

Smrt u Hagu – Nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću

2.200rsd 1.950rsd

  • EUR: 16 €

Autor: Nevenka Tromp

Izdavač: University Press

Str: 375

Format: 155×235

Povez: broš

God: 2019.

ISBN: 9789958673627

SKU: 01652 Kategorije: , , , , , Product ID: 7575

Opis

Studija “Smrt u Hagu” na izvestan način je i biografija Slobodana Miloševića. U njoj je analiziran i njegov uspon i njegov kraj, i tako zaokružen pogled na njegovu pojavu u Srbiji i Jugoslaviji na kraju 20 veka.

Prema rečima same Nevenke Tromp Miloševićeva smrt je označila više od kraja jednog čoveka.

Istoričarr koji upotrebljava arhivu suđenja kao  izvor, nije ograničen optužnicom. Istoričari i drugi akademski istraživači, koristeći sudske arhive u kombinaciji s drugim tradicionalnim  izvorima, mogu dovesti do drugih puteva i zaključaka koji prevazilaze okvire dokazivanja lične krivične odgovornosti pojedinca, napisala je u predgovoru svoje knjige Nevenka Tromp.

– Nastala kao “proizvod pravnog postupka”, ona sadrži “skoro sveobuhvatnu, možda čak i najveću zbirku materijala koji se odnose na krivičnu i političku odgovornost jednog pojedinca za raspad Jugoslavije i ratne zločine”. Trompova je opisala tu jedinstvenu zbirku. Suđenje je trajalo 467 dana. Za sobom je ostavilo 43 191 stranica sudskog transkripta. Pozvano je 400 svedoka. Tužilaštvo je podnelo 5 769 dokaza na 150 000 stranica. Odbrana – 12 107 dokaza na 25 000 stranica Rečju, Haški tribunal je omogućio da se dođe do dokumenata na koje bi se dugo, možda i decenijama čekalo. Posebno do dokumenata Visokog saveta odbrane (VSO) koji potvrđuju de facto i de jure odgovornost Slobodana Miloševića. Iako je dobro poznavala arhivu suđenja Slobodanu Miloševiću, Nena Tromp je znala da to nije samo njena prednost već i ograničenje. Trebalo je uspostaviti kritički odnos prema materijalu i staviti ga u akademski okvir – iz predgovora Latinke Perović.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Smrt u Hagu – Nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…