Close

Miss Fire : The Chronicle of a British Mission to Mihailovich, 1943-1944

Autor: Jasper Rootham

Izdavač: Narodna prosveta

Format: A5

Povez: tvrd

God: 2019.

5.000rsd

  • EUR: 42 €

SKU: 01642 Kategorija: Oznake: , ID: 7504

Opis

Miss Fire : The Chronicle of a British Mission to Mihailovich 1943-1944, reprint izdanje na engleskom sa predgovorom na srpskom jeziku.

Maja 1943. godine pukovnik Rootham sa još dva operativca SOE spušta se padobranom u severoistočnu Srbiju kao pomoć generalu Draži Mihailoviću radi jačanja četničkog pokreta. Autentično svedočanstvo o dešavanjima i akcijama u tom periodu, pisano samo godinu dana od završetka Drugog svetskog rata.

Izdavačka kuća “Narodna prosveta” i redakcije “Azbučnika indentiteta” i “Tamo daleko” odlučile su da štampaju fototipsko izdanje “Pucanj u prazno” iz 1946. godine, na engleskom jeziku. Na taj način će otkloniti dileme da li jedini dosada objavljeni prevod na srpskom ove knjige autentičan! Ovako objavljeno reprint tj. fototipsko izdanje pokazaće da li su različite interpretacije istih istorijskih događaja uz pozivanje na ovo delo osnovane ili ne. Sa fototipskim izdanjem imamo uvid i dokaz u originalu, a ne kao do sada samo u prevodu.

Ko je Džasper Rutam? Iako se njegovo ime i delo „Pucanj u prazno” ne mogu više zaobići kada je u pitanju novija srpska istorija, o njegovom životu, sa izuzetkom 372 dana , tokom 1943. i 1944. godine, tokom boravka u britanskoj vojnoj misiji u Srbiji, pri štabovima Ravnogorskog pokreta, gotovo ništa se ne zna. U Velikoj Britaniji on je skoro potpuno zaboravljena ličnost, mada je u pitanju nekadašnji sekretar u Čerbelenovom i Čerčilovom kabinetu, oficir, bankar, poliglota, muzičar, pisac-pesnik.

Džasper Rutam, koji je bio dobar poznavalc istorije jugostočnog Balkana, znao je da njegovi meomoarski zapisi mogu biti uzrok livkidacija progona za ljude koje u njima pominje. Zato je promenio imena, ponekad i oblasti komande odgovornosti oficirima sa kojima je sarađivao. To je uradio uz sledeće objašnjenje:

“Na Balkanu, vojevanje, politika, život i smrt nisu daleko jedno od drugog i nemam nameru da stvaram neprilike bilo kom pojedincu hvaleći ili okrivljujući ga”!

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi i ostavite svoju recenziju za “Miss Fire : The Chronicle of a British Mission to Mihailovich, 1943-1944”

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *