Close

Moja fabrika

Autor: Selvedin Avdić

Izdavač: Vrijeme, Zenica

Format: 150×200

Povez: tvrdi

Str: 158

ISBN: 978-9958-18-054-5

1.780rsd

  • EUR: 15 €

SKU: 01398 Kategorije: , , , ID: 6511

Opis

U knjizi Moja Fabrika čitamo o ogromnoj, najvećoj željezari u nekadašnjoj Jugoslaviji, koja je rasla kako je rasla država i smanjivala se s njenim raspadom; o gradu koji se oduvek propinjao na prste da bi bio veći od Fabrike, a kada više za to nije bilo potrebe, sveden je na svoju pravu meru; o radnicima koji čine svaku fabriku, bez obzira na to šta o tome govorili kapitalisti; i o generacijama koje su odrastale u uverenju da je sve krhko i prolazno izuzev velike Fabrike na periferiji grada.

Pre nego je objavio knjigu Moja fabrika Avdić se Zenicom bavio i u romanu Sedam strahova, knjigom koja je književna kritika ocenila literarno izuzetno uspešnom, najviše zbog autorovog nastojanja da se u predstavljanju sadržaja odmakne od sterotipnih i sižeiziranih načina oblikovanja priče.

Knjiga Moja fabrika doživela je sličnu sudbinu, a o njenom uspehu u kulturnoj javnosti BiH najviše govori činjenica da je dramatizovana i postavljena kao pozorišna predstava.

„Kao što sam već pisao – tačno je, Fabrika je oduvijek bila smrdljiva, prljava i bučna ali i takva učinila je da nekadašnja kasaba postane grad, mala kotlina otvorila se za sve vrijedne ljude. Zar to nije idealna identitetska tačka koja nam daje otvorenost, multikulturalnost, višenacionalnost… Doduše, ne znam da li su ti pojmovi i dalje poželjni za trenutnu vlast u Bosni i Hercegovini. Bilo kako bilo, ja se ne mogu sjetiti bolje identitetske tačke, jer samo sa takvim osnovama Zenica može graditi budućnost. Nema potrebe da to činimo “od nule.

Da se mene pita, a ne pita se, ja bih vratio Fabriku u grb Zenice.“  – Selvedin Avdić

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi i ostavite svoju recenziju za “Moja fabrika”

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Bezbedna isporuka za vreme trajanja vanrednog stanja. Ostani kod kuće. Otkaži