Close

Ubistvo Komtura – prvi deo

Autor: Haruki Murakami

Izdavač: Geopoetika

God: 2018
Format: 20
Str: 416
Povez: broš
ISBN: 978-86-6145-289-5

1.320rsd

  • EUR: 11 €

SKU: 01388 Kategorije: , ID: 6458

Opis

Već je u ovom prvom delu romana  Ideja se ukazuje jasno da je Murakami u delu Ubistvo Komtura uspeo da objedini gotovo sve glavne i prepoznatljive osobenosti svog pisanja uz duboke, slojevite i dalekovide opservacije o savremenom svetu.

„Ako imate želju da počnete da čitate Murakamijeva dela, najbolje krenite od ove knjige.“ Asahi šimbun

Glavni junak je slikar, portretista na glasu, koji se posle razvoda povlači u vikendicu svog druga čiji je otac poznati slikar starije generacije. Jednog dana na tavanu pronalazi skrivenu sliku „Ubistvo Komtura“, koja u tradicionalnom japanskom stilu prikazuje istoimenu scenu iz Mocartove opere Don Đovani. Njegov izolovan život u divljini biće od tog trenutka ispunjen brojnim misterijama, nesvakidašnjim susretima i čudesnim otkrićima.

Ovo je knjiga o vremenu – o naporu glavnog junaka da „dovede vreme na svoju stranu“ u nameri da ono „postane njegov saveznik“ – i o istini, odnosno o nemogućnosti da tragamo za istinom, jer je danas „istina predstava, a predstava je istina“.

Možda ipak najznačajnije – ovo je knjiga o stvaranju i razumevanju umetničkog dela, o davanju i primanju, o razmeni. Pitanje za umetnike – Ima li umetničkog dela ako se „čuvamo u stvaranju“? A poruka za uživaoce umetnosti – „skrivena značenja i metafore ne treba objašnjavati rečima. Treba ih shvatiti“. Da dodamo – treba se prepustiti. To upravo traži od čitaoca ovaj roman.

Murakamijev novi roman je opčinjavajući.“ – Algemajne cajtung

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi i ostavite svoju recenziju za “Ubistvo Komtura – prvi deo”

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se takođe svideti…