Akcija!

Jezergrad – Skaz o Svarogmaču, prvi tom trilogije Baš Čelik

715rsd 540rsd

  • EUR: 5 €

Godina izdanja:2014

Broširani povez

Pismo: latinica

Format: 21 cm

Str. 301

ISBN: 978-86-7473-630-2

 

Nema na zalihi

Opis

Prvi tom trilogije Baš Čelik

Jezergrad je epski fantastični roman, baziran na slovenskoj mitologiji, na pesmama kosovskog i pokosovskog ciklusa, prvi tom trilogije koju je napisao Aleksandar Stamenković. Komleksna priča Jezergrada koja čitaoca živopisno uvodi u područje nastanjeno ljudima, vilenjacima, divovima i drugim mitskim bićima prati sudbinu mladog kraljevića Plamena i vilovnjaka Jana koji, u potrazi za svojim najbližim, susreću stvorenja drugačija od sebe, osvajaju njima dotad nepoznate predele, suočavajući se sa mnogim dramatičnim izazovima.

Sledeći njihove doživljaje, izuzetnom upućenošću u slovenske mitove i božanstva, kao i odličnim poznavanjem opšte i nacionalne istorije, autor sigurno i vešto plete složenu priču u kojoj savršeno ukršta i transformiše realne događaje u svet legende i obrnuto.Arhaičnost pripovedanja oslonjenog na upotrebu glagolskih oblika imperfekta i pluskvamperfekta pojačava mističnost bezbrojnih zapleta, predela i likova sa imenima staroslovenskih božanstava i vladara koja odnekud daleko prepoznavanjem i bliskošću izranjaju iz naših maglovitih sećanja. Zasnovana na nama bliskim legendama i bajkovitosti narodnih priča na kojim smo odrastali, ova knjiga bi mogla da bude domaći “Gospodar prstenova“. Zasnovana na nama bliskim legendama i bajkovitosti narodnih priča na kojim smo odrastali, ova knjiga odnosno trilogija koju čine Jezergrad, Svaroznici i Gota planina bi mogla da bude domaći “Gospodar prstenova”, čime bi se naklonost čitalačke publike ka epskoj fantastici idealno spojila sa vraćanjem sopstvenoj tradiciji. Aleksandar Stamenković je svojim romanom, posle nekoliko sporadičnih pokušaja u višedecenijskoj praznini, ponudio arhetipske modele, prauzore našeg kolektivnog nesvesnog oslikane u careviću Plamenu i njegovom čudesnom Svarogmaču, vilovnjaku Janu, kralju Svetlogoru i njegovim kćerima Svetlani i Svastici…koji oslikavaju urođene obrasce mišljenja, osećanja i delanja nastale kao rezultat vekovima taloženog iskustva brojnih generacija predaka.
Jezergrad je epski roman velikog opsega i širokog zamaha u kom pisac sigurnom rukom i kreativnom mišlju uobličava mnoge likove i događaje, spretno ih preplićući u napetu priču koju će moći da čita širok krug čitalaca – od tinejdžera, preko ljubitelja fantastike i poštovalaca slovenske mitologije i epskih pesama pa sve do onih koji uživaju u dobrom štivu.

https://vesti.krstarica.com/kultura/jezergrad-a-stamenkovica-nova-srpska-mitska-skaza/

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Jezergrad – Skaz o Svarogmaču, prvi tom trilogije Baš Čelik”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…