Akcija!

Baš Čelik – Trilogija po motivima srpskih narodnih pripovedaka i epskih pesama

(2 recenzije korisnika)

390rsd540rsd

 • EUR: 3 € - 5 €
 • EUR: 3 € - 5 €

Autor: Aleksandar Stamenković

Format: 140×200

Str: 306+300+337

Povez: broširan

Pročitaj više715rsd 540rsd
 • EUR: 5 €

Nema na zalihi

715rsd 540rsd
 • EUR: 5 €

Dostupno uz narudžbinu

750rsd 390rsd
 • EUR: 3 €
SKU: 00537 Kategorije: , , , Product ID: 2894

Opis

Jedinstvena na našem tržištu knjiga, trilogija Baš čelik objedinjava tri mitološka romana po motivima srpskih narodnih pripodevaka i epskih pesama pretkosovskog i kosovskog ciklusa:

Jezergrad – prvi tom

Svarožnici – drugi tom, bio je nominovan za nagradu Meša Selimović.

Gota planina – treći tom

Kao nekad davno Vuk Stefanović Karadžić, koji je naslutio, otkrio i tamo gde je drugi nisu ni videli, ni osetili iskonsku, pagansku, mitsku snagu i lepotu u narodnim bajkama, tako danas Stamenković hodajući nepreglednim poljima mašte utkanim u kratke narodne priče fantastičnog sadržaja, oživljava bajkovite predele i likove, objedinjujući svekolika čuda u jednu celinu i dopunjujući je detaljima, neretko začudne lirske snage i lepote, za koje su usmena predanja bila uskraćena.

Za označavanje svojstva likova i situacija kao natprirodnih i nemogućih, Stamenković zadržava model iz narodnih priča – korišćenje čudesnog i fantastičnog kao način prenošenja arhetipske istine. U njegovoj trilogiji se takođe veoma oštro deli dobro od zla, slavi se herojstvo, plemenitost i uzvišenost, a posebno se ističe verovanje o snazi volje. Na taj način se ističu i neguju, ne samo etičke vrednosti, već se ukazuje da se čovek snagom volje i upornošću mora stalno suočavati sa izazovima, kao jedinim efikasnim načinom njihovog prevladavanja.

Stamenković ovom trilogijom epske fantastike budi uspavana čula, podstiče na razmišljanje, maštanje, i neke nove forme stvaralaštva. Kao nekad narodne umotvorine koje su bile ogledalo narodne duše i misli, Stamenkovićeva savremena reinterpretacija priča o Baš Čeliku, careviću Plamenu i Svarogmaču, može biti naš preko potrebni, kolektivni mit koji je, samo naizgled, isčezao iz života savremenika, potisnut novim tehnološkim čudesima u vremenu u kom je tehnika napredovala brže od etike. Ipak, ni najsavremenija tehnologija nije uspela da poništi Nepoznato, niti da umanji čovekovu potrebu da ga spozna i objasni koristeći mitove i legende. Kako je to divno rekla Nadin Gordimer u najlepšim besedama književnih nobelovaca „Mit nikad nije bio potpuno napušten. Nastavio je da postoji, živ, i da nudi umetnost kao sistem posredovanja između pojedinca i postojanja.“

2 recenzije za Baš Čelik – Trilogija po motivima srpskih narodnih pripovedaka i epskih pesama

 1. zvezda

  Knjige koje angažuju um. Daju obilje novih saznanja. Izazov za dalja istraživanja po mitološkim prostorima.

 2. odmut

  Ovo je sjajna trilogilja!

Napiši recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…