Besmrtni život Henrijete Laks

1.300rsd

  • EUR: 11 €

Autor: Rebeka Sklut

Izdavač: Stylos Art

Broj strana: 399
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 210

Nema na zalihi

SKU: 00079 Kategorije: , , Oznake: , , , Product ID: 1600

Opis

Besmrtni život Henrijete Laks – Fascinantna i dirljiva priča o medicini i porodici, o tome kako su ćelije raka uzete bez znanja pacijenta, prvi put odnegovane u laboratorijskim uslovima i postale predmet trgovine ali i nekontrolisanog širenja koje danas ima razmere svetske pandemije…priča o tome kako se život održava u laboratoriji i u sećanju.

Henrijeta Laks bila je majka petoro dece u Baltimoru, siromašna afroamerikanka, migrantkinja sa farmi duvana u Virdžiniji, koja je preminula od agresivnog kancera u dobi od 30 godina, 1951. Uzorak kanceroznog tkiva, uzet bez njenog znanja ili pristanka, poslužio je kao sveti gral biologiji prošlog veka : ljudske ćelije koje mogu da prežive u laboratoriji.

Poznate su kao HeLa ćelije, koje su iznenađujuće pomogle naučnicima tokom postavljanja temelja mnogobrojnih novih otkrića, počevši od leka za polio. Prema svedočenjima stručnjaka, u svetu ne postoji laboratorija koja ne čuva pomenute ćelije. Zahvaljujući njima, naučna zajednica je došla do oko 11.000 patenata i uzgojeno je do danas, procenjuje se, oko 20 tona HeLa ćelija.

U međuvremenu, Henrijetina porodica nastavlja da živi u siromaštvu i lošem zdravlju, a grob Henrijete Laks za koji se ne zna pouzdano mesto, naknadno je obeležen.

Knjiga prvenac Rebeke Sklut, jedan od najčitanijih naslova, Njujork tajms bestseler koji oslikava razdor između etike, rase i medicine.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Besmrtni život Henrijete Laks”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…