Promocija Zajednice izdavača BiH – Poetski  trenutak  zaštite od običnosti

Zajednica profesionalnih izdavača BiH koja ove godine prvi put nastupa na Sajmu knjiga u Beogradu, juče je upriličila promotivno predstavljanje i druženje u knjižari Booka. Vodeći ljudi izdavačkih kuća iz Bosne i Hercegovine ujedinjeni u Zajednicu izdavača bili su domaćini na ovoj promociji bosanskohercegovačke izdavačke produkcije .

U ime Zajednice prisutne je pozdravio predsednik Muamer Spahić, osnivač izdavačke kuće Vrijeme, izražavajući zadovoljstvo što se, u okviru svojih brojnih aktivnosti ovo udruženje predstavlja i srpskoj čitalačkoj publici brojnom  i raznovrsnom produkcijom.

Potom je pesnik i književni kritičar Dragoslav Dedović  koji je, iako rođen u Zemunu, odrastao u Bosni I Hercegovini, najavom pisaca i pesnika Gorana Samardžića i Mustafe Zvizdića  označio početak nesvakidašnjeg  poetskog ugođaja  ovih  stvaralaca koji su u vremenima potrošenih  reči  uspeli da ožive čaroliju poetskog trenutka, teško prenosivog  ali dovoljno snažnog  da svi  prisutnii ostanu  zajedno u atmosferi koja “štiti od mraza i običnosti” . Kao što nekom prilikom reče Mustafa  Zvizdić  “Poezija nije takmičenje, grijeh je osamljeni.”

Ako bi se ipak trebala formulisati neka poruka sa ove promocije, ona bi svakako  mogla sažeti u formulaciji da  Bosna i Hercegovina ima  jako dobrih pisaca i pesnika i izvanrednih knjiga, ali nažalost slabo vidljivih. Jedan od ciljeva nastupa na beogradskom sajmu knjiga je svakako učiniti  njihovo stvaralaštvo vidljivijim I dostupnijim  čitalačkoj publici sa ovim prostora.

Telefon: +381 64 1574420
Fax: kontakt@salonknjiga.rs
Beograd, Zaplanjska 86V