Odštetni zahtevi u građevinarstvu

1.850rsd

  • EUR: 16 €

Autor: Željko Popović

Izdavač: Građevinska knjiga

Broj strana: 246
Pismo: latinica
Povez: tvrd
Format: B5
Godina izdanja:  2010

Nema na zalihi

SKU: 00035 Kategorije: , , Oznake: , , Product ID: 1488

Opis

Procedure iz FIDIC ugovora i  metode proračuna sa primerima

Knjiga Odštetni zahtevi u građevinarstvu  je napisana sa namerom da pruži detaljan teorijski uvid i ponudi praktične savete studentima i stručnjacima koji imaju potrebu da uoče, najave, definišu, obrazlože, interpretiraju, proračunaju, pregledaju ili odobre odštetni zahtev (Claim) za produžetak roka i/ili dodatno plaćanje tokom realizacije ugovora u građevinarstvu.

Problem odštetnih zahteva u građevinarstvu sagledan je iz ugla inženjera koji se preko dvadeset godina bavi isključivo realizacijom projekata u građevinarstvu, od kojih su neki bili zaista kompleksni, obimni i dugotrajni.

U većini ugovornih formi, uključujući i FIDIC, odgovornost za detaljno obrazlaganje i dokazivanje klejma leži na onome ko podnosi klejm. Ukoliko podnesak nije jasan, sistematičan i ne sadrži detaljne podatke i obrazložen proračun, klejm najčešće ne može biti odobren.

Iz knjige: ormat dokumenta o klejmu

Da bi kvalitet dokumenta o klejmu bio zadovoljavajući, neophodno je ne samo da se standardizuje postupak analize klejma (6.1 – Procedura za retrospektivnu analizu klejma) i poboljša prezentacija (6.2 – Prezentacija podataka i rezultata proračuna), već je potrebno da i format dokumenta o klejmu bude optimalan i ubedljiv. Preporučujemo sledeći standardni format dokumenta o klejmu:

  • naslovna strana,
  • podaci o autorima,
  • tabela o verzijama dokumenta,
  • sadržaj,
  • telo dokumenta,
  • prilozi

i dajemo kratka uputstva i preporuke za praktičan rad.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Odštetni zahtevi u građevinarstvu”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…