Akcija!

Pravedna trgovina za sve

5.400rsd 4.500rsd

  • EUR: 38 €

Autor: Joseph E. Stiglitz, Andrew Charlton

Izdavač: Masmedia

Str: 303
Povez: tvrdi
Pismo: latinica
Format: B5
God: 2008
ISBN: 978-953-157-514-0

 

Opis

U knjizi pod nazivom «Pravedna trgovina za sve», njezini autori, nobelovac Joseph Stiglitz i Andrew Charlton analiziraju i kritiziraju aktualni trgovinski sustav koji preferira interese razvijenijih, odnosno bogatih na štetu siromašnih, te nude prijedloge za poboljšanje.

Knjiga «Pravedna trgovina za sve» analizira trgovinski sustav WTO-a i posebno se bavi njegovim utjecajem na razvoj slabije razvijenih zemalja i životni standard njihovih stanovnika. Autori smatraju da je suvremeni trgovinski sustav nepravedan prema nerazvijenima i da će biti potrebno jako mnogo truda, vremena i pregovora kako bi se stvorio sustav koji će promovirati pravednu trgovinu i za one najnerazvijenije. Veći dio knjige, prema riječima samih autora, kroz analizu ostvarenja opisuje politike koje bi najviše pridonijele integraciji zemalja u razvoju u svjetski trgovinski sustav, koje bi im donijele najviše trgovinskih mogućnosti te koje bi im pomogle da iskoriste te mogućnosti.

“Pravedna trgovina za sve” podijeljena je u trinaest poglavlja, čiji su naslovi: Uvod: Razvoj događaja do danas, Trgovina može biti dobra za razvoj, Potreba za Razvojnom rundom, Što je postignuto u Dohi?, Principi osnivanja: Osnova pravednog sporazuma, Poseban tretman za zemlje u razvoju, Prioriteti Razvojne runde, Kako liberalizirati tržišta, Prioriteti koje moraju ispuniti druge zemlje, Što ne bi trebalo biti na dnevnom redu?, Pridruživanje svjetskom trgovinskom sustavu, Institucionalne reforme, Liberalizacija trgovine i troškovi prilagodbe, te na kraju sadrži i dva dodatka o empirijskim istraživanjima.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Pravedna trgovina za sve”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.