Forma grada

1.975rsd

  • EUR: 17 €

Autor: Ranko Radović

Izdavač: Građevinska knjiga

ISBN: 978-86-395059-29

Godina izdanja: 2009

Format: 240×220 mm

Broj strana: 179

Povez: tvrdi

Pismo: Latinica

Dostupno uz narudžbinu

Opis

Knjiga  Forma grada predstavlja studiju o kompleksnom razumevanju, planiranju i projektovanju urbanih oblika. Oni ne nastaju sami po sebi, ali imaju izvestan stepen autonomije.

Oni nisu nezavisno „umetničko delo,“ ali jesu umetnost i umeće organizacije i formiranja urbane sredine kao izgrađene i životne činjenice pojedinca, grupe i zajednice. Gradska forma jeste i ostaje središnje mesto kako planiranja gradova, tako i građenja kuća. Ona predstavlja trajni i nepomućeni okvir arhitekture i urbanizma, a materija i profesija urbanističkog projektovanja danas doživljava istinsku obnovu kao velika poluga, sredstvo rada za bolje gradove, održivi razvoj, demokratskije urbane procese, efektnije urbane strategije, koliko i za akciona urbana delovanja i to na svim urbanim nivoima.

Akcenat u knjizi je na sadržajima i oblicima života u fizičkom okviru grada, a ne na oblicima grada ili na urbanoj strukturi samoj i po sebi. Fizička struktura grada ogleda se i zasniva na idejama o socijalnim, ekonomskim, prirodnim, tehničkim i tehnološkim strukturama.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Forma grada”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…