Luke i pristaništa

3.410rsd

  • EUR: 29 €

Autor: dr Aleksandar Babović

Povez: tvrd

Format: 250mm

Str: 441

SKU: 00276 Kategorije: , Product ID: 2075

Opis

Svrha knjige Luke i pristaništa je da posluži kao izvor znanja i referentni materijal studentima i inženjerima pri planiranju, projektovanju i izgradnji pristaništa i pristanišnih objekata na moru i na plovnim putevima, zatim marina i drugih pomorskih objekata. Knjiga bi, takođe, tebalo da posluži kao referenca u obalnom inženjerstvu, zaštiti obala i bagerskim radovima. Pored toga, knjiga bi trebalo da prikaže teorijske principe i primenu teorije u pomorskom nženjerstvu.  U knjizi je sumirano autorovo četrdesetogodišnje iskustvo u projektovanju i izgradnji pristanišnih objekata.

Problemi pristanišnog inženjerstva su veoma kompleksni. Oni uključuju elemente okeanografije, fizike, hidrotehnike, geologije, geotehnike, teorije konstrukcija. Oni takođe uključuju upravljanje transportom, transportnu mehanizaciju i zaštitu čovekove sredine, pravne,ekonomske i političke odnose.

Sve ovo zahteva znanje, razumevanje i inovativni pristup. Razvojni projekti pristaništa zahtevaju velike investicije pa, prema tome, ogromna odgovornost leži na planerima i projektantima. Greške u planiranju, nažalost česte, imaju za posledicu ozbiljne i dugotrajne probleme za nacionalnu ekonomiju. Nekoliko velikih pristaništa lociranih u blizini gradova ubrzo posle otvaranja našlo u srcu grada,te su morala biti relocirana zbog grešaka u predviđanju lokalnog i regionalnog razvoja. Neki veliki i skupi objekti u pristaništima, kao što su, na primer, lukobrani, pretrpeli su ozbiljna oštećenja zbog grešaka u predviđanju prirodnih uslova.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Luke i pristaništa”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…