Gospar Mato Gracić – nastanak i nestanak Srba rimokatolika u Dubrovniku

1.000rsd

  • EUR: 8 €

Autori: Saša Nedeljković, Predrag Savić

Izdavač: Narodna prosveta

Str: 264

Povez: tvrd

Format: 21cm

God: 2019

ISBN: 978-86-81404-02-7

SKU: 01606 Kategorije: , Product ID: 7371

Opis

Viši sud u Beogradu 23. novembra 2015. godine doneo je rešenje kojim se rehabilituje advokat Mate Gracić rođen 18. decembra 1865. godine u Prožuru. Istim rešenjem utvrđeno je da su odluke Prvog sreskog suda za Beograd o konfiskaciji od 15. novembra i 25. decembra 1947. godine ništavne. Tragom tog rešenja otkrivene su malo poznate činjenice o kojima delom svedoči knjiga  Gospar Mato Gracić – nastanak i nestanak Srba rimokatolika u Dubrovniku .

Dr Mato Gracić je bio Srbin katolik. A postojanje Srba rimokatolika minimiziraju i pokušavaju da ospore mnogi. I među Srbima ima onih koji su mišljenja da Srbi katolici nisu mogli da budu Srbi jer nisu pravoslavne vere!

Gotovo ceo život dr Mato Gracić je posvetio jačanju srpskokatoličkog pokreta u Dubrovniku, u to vreme respektabilnog kulturnog i političkog pokreta sa prepoznatljivim nacionalnim, kulturnim utemeljenjima i izuzetne intelektualne snage.

Slučaj dr Gracića je metafora pomalo zaboravljenih, snažnih, često dramatičnih i tragičnih sudbina rimokatoličkih Srba iz Dubrovnika koji su platili visoku cenu svoje ljubavi prema srpstvu.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Gospar Mato Gracić – nastanak i nestanak Srba rimokatolika u Dubrovniku”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…