Akcija!

Beleške ispod krsta

1.250rsd 980rsd

  • EUR: 8 €

Autor: Jovan Janjić
Izdavač: J. Janjić, Beograd
God: 2013
Strana: 534
Povez: tvrdi
Pismo: ćirilica
Format: 20 cm

SKU: 01324 Kategorija: Oznaka: Product ID: 6218

Opis

„Krst nositi nama je suđeno”, kazuje veliki srpski pesnik, vladika Rade u „Gorskom vijencu”. Suđeno nam je nositi golgotski krst, ali da ga nosimo blagodarno i blagodatno, da bi tako to naše delo dobilo hristološki smisao, smisao večnog dobra. Krst nositi, veli Jovan Janjić, znači biti spreman za dobra dela. Pod krstom se moliti, sa verom u vaskrsenje. A molitva je svako dobro delo. Ili, kako kaže patrijarh srpski Pavle: „Mati svih dobrih dela”.

Tekstove nastale između 2000. i 2010. godine, koji su objavljivani, najvećim delom, u NIN-u, Jovan Janjić je sabrao i objavio u knjizi  Beleške ispod krsta . Reč je o tekstovima za koje je autor smatrao da mogu da predoče duhovni ambijent u Srbiji i na kanonskom području Srpske pravoslavne crkve, u prvoj deceniji 21. veka, odnosno, na početku trećeg milenijuma, prilike u kojima je Crkva delovala, stanje tadašnje u Crkvi, odnos Crkve i države, kao i drugih, necrkvenih snaga prema Crkvi…

Članci reportaže, analize i intervjui Jovana Janjića o crkveno-hrišćanskim temama koje je objavljivao u NIN-u, na sreću čitalaca, nisu imali takvu neveselu instant sudbinu. Svako ko ih je čitao, obogaćivao se saznajno i duhovno. Pasionirani čitaoci Janjićeve tekstove su isecali iz NIN-a, i čuvali, drugi umnožavali i delili fotokopije prijateljima, a treći nedeljama i mesecima posle objavljivanja – prepričavali ono što su u njima saznali.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Beleške ispod krsta”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.