Svetlonosac u mraku – Sveti ispovednik Varnava (Nastić)

1.000rsd

  • EUR: 8 €

Autor: Jovan Janjić

Format: 135×200

Povez: tvrdi

Str:  244

God: 2018

 

SKU: 01318 Kategorije: , Oznake: , Product ID: 6193

Opis

Svetlonosac u mraku – Sveti ispovednik Varnava (Nastić) – najpotpunije delo o Svetom Varnavi srpskom, dosad napisano.

“Likvidirati moralnu zaostalost i usavršiti moralnu kulturu“, govorio je episkop hvostanski Varnava, koji je uhapšen, proganjan i osuđen da Hrvati ne bi zamerili „da je samo njihov nadbiskup (Alojzije Stepinac) osuđen i zatvoren“. Kaznu je izdržao, ali uverenje svoje promenio nije.

Naučna studija dr Jovana Janjića Svetlonosac u mraku u isto vreme i književno delo u žanru biografija, a u duhovnom smislu – žitije. Knjiga je posvećena episkopu Varnavi (Nastiću), prvom episkopu kome se javno sudilo u komunističkoj Jugoslaviji. Bio je jedna od najprogonjenijih ličnosti Srpske crkve posle Drugog svetskog rata.

Zbog njegovih propovedi komunističke vlasti osudile su ga na 11 godina strogog zatvora i gubljenje svih građanskih prava u trajanju od 3 godine. Kaznu je izdržao, ali svoje stavove promenio nije.

Prilikom prebacivanja episkopa Varnave i drugih politički nepodobnih zatvorenika iz zatvora u Zenici u zatvor u Sremskoj Mitrovici isceniran je udes – na Veliki petak. Episkop Varnava bio je među malobrojnim preživelima. Ipak, njegov život se završio pod sumnjivim okolnostima, 1964. godine, u manastiru Beočin. Opšte uverenje jeste da je otrovan. A tada je imao samo 50 godina.

Za vreme patrijarha Pavla episkop Varnava upisan je u Imenoslov svetih.

Dr Jovan Janjić napravio je ozbiljnu naučnu studiju koja je književno delo u žanru biografije a u duhovnom smislu-žitije.

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Svetlonosac u mraku – Sveti ispovednik Varnava (Nastić)”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…