O antibosanstvu – Muke života u tuđim predstavama

3.000rsd

  • EUR: 25 €

Autor: Rusmir Mahmutćehajić

Izdavač: Connectum

Format: A4

Povez: tvrdi

Str: 230

God: 2018

 

Ostalo je još 1 na stanju

SKU: 01010 Kategorija: Oznaka: Product ID: 4696

Opis

Za sada prvo djelo temeljitog preispitivanja antibosanstva u razvoju nacijskih ideologija srpstva i/ili hrvatstva. Rezultat je decenijskog istraživanja te pojave u okviru savremenih znanja o konstruiranjima, ponižavanjima i zatiranjima ideologijskih neprijatelja. Da bismo počeli razumijevati savremenu dramu Bosne i njenih ljudi, potrebno je, smatra Rusmir Mahmutćehajić, prvo temeljito ispitati antibosansku ideologiju (antibosanstvo) i njenu ulogu u nacionalističkim programima u Bosni i njenome susjedstvu. Srbija i srpstvo, Hrvatska i hrvatstvo te cijeli koncepcijski aparat korišten u konstruiranju modernih nacija Srba i Hrvata crpe snagu iz međusobne suprotstavljenosti i podržavanja sukoba. Nasuprot tome, poricanje Bosne i svakog legitimnog oblika bosanskog identiteta ključni je mehanizam za oduzimanje bosanskim ljudima okvira za njihov zajednički politički subjektivitet. To je dodatno potpomagano strategijama kulturnog rasizma, orijentalizma i dogmatskog sekularizma u predstavljanju Bosne i njenih ljudi. Estetiziranje antibosanske politike i politiziranje antibosanske estetike dva su neraskidivo povezana oslonca političkih i kulturnih programa antibosanstva. Na njima izgrađeni politički projekti obznanjuju se ponižavanjima, progonima i ubijanjima. Zajednički im je cilj lišiti Bosnu sposobnosti da se odupre nacionalističkim teleologijama srpstva i/ili hrvatstva. Imaginacijskim konstruiranjem fantomskih političkih i teoloških neprijatelja, nacionalističke elite odmah potkopavaju svaku viziju političkog ili kulturnog osvješćenja bosanskog identiteta kao temelja i okvira skladnog razvoja pluralnog društva.
Bauk bosanstva je uveden u sve sadržaje nacijskih kultura. Tako su nastale ranjenosti i osakaćenosti bosanskog naroda, neprestano guranog prema gnjevu koji bi, kako smatraju nacijske elite, bio potvrda nemogućnosti političke suverenosti bosanskih ljudi.
U knjizi O antibosanstvu razmatrani su glavni sadržaji ideologijski osporavanog bosanstva. Tako su, prvi put korištenjem znanja iz filozofije religije i političke filozofije, pokazani važni politički i kulturni polozi bosanstva, počelno zasnovane mogućnosti harmoničnog pluralnog društva. Ovom studijom otvorena su i podržana nova usmjerenja prema odgovoru na pitanje: Kamo i kako iz ovog političkog i kulturnog stanja Bosne i bosanstva prema njihovoj dobroj i privlačnoj budućnosti?

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “O antibosanstvu – Muke života u tuđim predstavama”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.