Avijatičar

1.210rsd

  • EUR: 10 €

Autor: Jevgenij Germanovič Vodolazkin

Format: 135 x 200

Str: 393

Povez: broširan povez, ćirilica

God: 2018.

ISBN 978-86-519-2077-9

SKU: 01328 Kategorije: , , Oznaka: Product ID: 6241

Opis

Najiščekivaniji roman ruske književnosti 2016. Od novog književnog genija, pisca nacionalnog bestselera Lavr. Nagrađivani ruski pisac, koga nazivaju „ruskim Umbertom Ekom“, poslednjim romanom Avijatičar opravdao je epitet grandioznog stvaraoca, podarivši nam blistavu prozu o sećanju i praštanju, krivici i nevinosti, oblikujući je istovremeno i nežno i tragično, sa snažnom duhovnom ali i literarnom dimenzijom, predstavljajući najmračniji period ruske istorije XX veka kroz sudbinu pojedinca, jer, kako ističe, „politika je na margini u odnosu na ono što se događa u duši čoveka“.

Inokentij Platonov budi se u bolnici i saznaje da je izgubio pamćenje. Doktor ga podstiče da zapisuje u dnevnik svaki detalj ili sliku koja mu se pojavi u glavi i on to čini vredno, gotovo strastveno.

Priča iz dnevnika istovremeno je nežna i tužna, neobična i senzualna, ali iznad svega tragična. Prvo se pojavljuju sećanja iz detinjstva, na bezbrižne letnje praznike u selu u okolini Petrograda, dočekivanje oca i 1917. godina, kada mu je otac brutalno ubijen. Platonov se seli s majkom u zajednički komunalni stan u centru Petrograda, gde upoznaje nove susede – profesora Sergeja Voronina i njegovu kćer Anastasiju, koja će postati ljubav Inokentijevog života. Upoznaje i Nikolaja Zareckog, radnika u fabrici kobasica, koji denuncira profesora Voronina, biva uhapšen i pogubljen. Za njegovo ubistvo optužuju Platonova i osude ga na služenje kazne u logoru Solovki. Ali… kako se Inokentije seća svoga života početkom XX veka, ako su tablete koje uzima iz 1999. godine. Hoće li Platonov uspeti da se prilagodi novoj realnosti i naći dom u čudnom svetu s kraja XX veka?

„Upravo će Avijatičar, a ne Lavr, uz još dva-tri dela, predstavljati naše vreme u istoriji ruske književnosti“. – Dmitrij Bikov

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Avijatičar”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.