Close

Bitka za prošlost

Autor: Zoran Milutinović

Izdavač: Geopoetika

Str: 384
Pismo: latinica
Povez: broš
Format: 23 cm
God: 2018.
ISBN: 978-86-6145-296-3

1.100rsd

  • EUR: 9 €

Opis

Ivo Andrić i bošnjački nacionalizam

Bitka za prošlost je prva naučna studija srpskog stručnjaka međunarodnog akademskog renomea koja se bavi ideološkom i religijskom zloupotrebom književnog dela nobelovca Ive Andrića.

Više decenija unazad kvazistručnjaci se ustremljuju na tumačenje Andrićeve književnosti pokušavajući da joj implementiraju mržnju prema islamu, netrpeljivost naspram muslimana, pa čak i nacističku ideološku matricu. Tokom građanskih ratova devedesetih na tlu bivše Jugoslavije, taj trend je uzeo maha, naročito u BiH. Poslednjih godina pojavilo se nekoliko takvih naslova iz pera pripadnika islamskog kulturnog fundamentalizma koji vređaju Andrićevo delo i lik.

Milutinovićeva studija argumentovano, sistematično i bez primesa ideološkog, dokaznim postupcima anulira sve pokušaje ponižavanja ove književnosti. Studija je i vremenski i tematski sveobuhvatna, široka i čvrsta u odbrani dela koje od svog nastanka biva paradigma svetu za duboko razumevanje karakterologije, identiteta i kulturnog nasleđa Bosne i Balkana.

I da nema nesvakidašnji i neobičan povod (nažalost, delimično iznuđen), svojim dostojanstvenim tumačenjem Andrićevog dela, ova studija s pravom postaje prava mera, čak kruna svih dosadašnjih analiza, kao i merilo vrednosti za sva buduća akademska tumačenja.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi i ostavite svoju recenziju za “Bitka za prošlost”

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *