Najnovija knjiga o Mehmed paši Sokoloviću predstavljena na sajmu knjiga u Beogradu
Kako turski istoričari vide legendarnog Mehmed-pašu Sokolovića? Šta je mit, a šta istorijske činjenice?  Posle knjige Radovana Samardžića o ovoj intrigantoj istorijskoj ličnosti, na  64. međunarodnom sajmu knjiga premijerno je  predstavljena i najnovija publikacija “Mehmed-paša Sokolović” turskog istoričara Ahmeda Refika u kojoj su mnogi dokumenti iz arhive ove zemlje i koja je izazvala veliku pažnju srpske čitalačke publike.
Turska istorija pamti ga kao izrazito mudrog, pravednog, odmerenog, dostojanstvenog, poštenog i velikodušnog vladara. Turski istoričari predstavljaju ga i kao veoma elegantnog, časnog, pobožnog i plamenitog čoveka – ljubitelja umetnosti i velikodušnog dobročinitelja.
Knjiga Mehmed-paša Sokolović – Saputnik sreće i blagostanja slavnog turskog istoričara, novinara i pesnika Ahmeda Refika Altinaya, fascinantna je priča o životu bosanskog dečaka, koji je zahvaljujući velikom talentu, strpljivom učenju i radu postao jednim od najmoćnijih ljudi svoga doba.
Sokolović je čovek kom su nedavno na ovim prostorima podignuta dva spomenika, od kojih je jedan darovao Višegradu Slobodan Pavlović a drugi spomenik posvećen Mehmed-paši i patrijarhu Makariju u Andrićgradu – postavljen na Vidovdan – je digao Emir Kusturica.
Knjiga iz edicije “Bosanski portreti” u izdanju Izdavača “Vrijeme knjige” će, sudeći po prvim reakcijama biti hit, a stručnjacima će sigurno biti dragoceno štivo za buduće komparativne analize i studije.
Telefon: +381 64 1574420
Fax: kontakt@salonknjiga.rs
Beograd, Francuska 14