Drevna Bosna

6.990rsd

  • EUR: 59 €

Autor: Moamer Zukorlić

Izdavač: Matica Bošnjačka

Povez: tvrdi, luksuzna oprema

Format: 25cm

Str:471

God: 2017

Napomena: knjiga će uskoro ponovo biti dostupna

Nema na zalihi

SKU: 00949 Kategorije: , Product ID: 4194

Opis

Ko su, šta su, odakle potiču balkanski narodi i među njima Bošnjaci deo je dela  Drevna Bosna  autora Muamera Zukorlića.

Uz Zukorlićev tekst, po prvi put se naučnoj i široj javnosti obznanjuje više stotina fotografija, slika, mapa i crteža, a do kojih je u višegodišnjem istraživanju došao akademik Mehmed Akšamija.

Putovanje kroz drevnu istoriju Bosne i Bošnjaka s ciljem utvrđivanja istine i razotkrivanja najosetljivijih elemenata bošnjačkog identiteta koji su do sada površno prikazivani samo je jedan deo ovog vrednog dela. Delo je urađeno po najzahtevnijim dizajnerskim i grafičkim standardima.

Izdavač dela je „Matica Bošnjačka“,  saradnici su akademik Muhamed Filipović, akademik Fatmir Bači i dr. Jahja Fehratović, a pokrovitelj je Bošnjačka akademija nauka i umetnosti.

Zukorlić je za Tanjug rekao da knjiga tretira tematiku kulturne i političke istorije Bosne 1.500 godina pre dolaska Osmanlija na te prostore što je,navodi, tema koja je slabo rasvetljena. Ta knjiga je, navodi, više tumačenje istorijskih pojava, a ne istoriografija.

Sadržaj:

O BOŠNJANIMA ETNOGENEZA

STAROSJEDEOCI BALKANA
Pelazgi autohtoni stanovnici Balkana
Prvi talas Indoevropljana
Drugi talas Indoevropljana
Treći talas Indoevropljana

PORIJEKLO DANAŠNJIH BALKANSKIH NARODA

ETNOGENETIKA BALKANSKIH NARODA

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Drevna Bosna”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.