Close

Drevna Bosna

Autor: Moamer Zukorlić

Izdavač: Matica Bošnjačka

Povez: tvrdi, luksuzna oprema

Format: 25cm

Str:471

God: 2017

Napomena: knjiga će uskoro ponovo biti dostupna

6.990rsd

  • EUR: 59 €

Nema na zalihi

SKU: 00949 Kategorije: , ID: 4194

Opis

Ko su, šta su, odakle potiču balkanski narodi i među njima Bošnjaci deo je dela  Drevna Bosna  autora Muamera Zukorlića.

Uz Zukorlićev tekst, po prvi put se naučnoj i široj javnosti obznanjuje više stotina fotografija, slika, mapa i crteža, a do kojih je u višegodišnjem istraživanju došao akademik Mehmed Akšamija.

Putovanje kroz drevnu istoriju Bosne i Bošnjaka s ciljem utvrđivanja istine i razotkrivanja najosetljivijih elemenata bošnjačkog identiteta koji su do sada površno prikazivani samo je jedan deo ovog vrednog dela. Delo je urađeno po najzahtevnijim dizajnerskim i grafičkim standardima.

Izdavač dela je „Matica Bošnjačka“,  saradnici su akademik Muhamed Filipović, akademik Fatmir Bači i dr. Jahja Fehratović, a pokrovitelj je Bošnjačka akademija nauka i umetnosti.

Zukorlić je za Tanjug rekao da knjiga tretira tematiku kulturne i političke istorije Bosne 1.500 godina pre dolaska Osmanlija na te prostore što je,navodi, tema koja je slabo rasvetljena. Ta knjiga je, navodi, više tumačenje istorijskih pojava, a ne istoriografija.

Sadržaj:

O BOŠNJANIMA ETNOGENEZA

STAROSJEDEOCI BALKANA
Pelazgi autohtoni stanovnici Balkana
Prvi talas Indoevropljana
Drugi talas Indoevropljana
Treći talas Indoevropljana

PORIJEKLO DANAŠNJIH BALKANSKIH NARODA

ETNOGENETIKA BALKANSKIH NARODA

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi i ostavite svoju recenziju za “Drevna Bosna”

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *