Opis
Knjiga Tretman pijaće vode predstavlja svojevrsni pokušaj da se po prvi put na našim prostorima siroj i stručnoj javnosti sveobuhvatno prezentuje problematika tretmana vode do kvaliteta vode za piće. Autor je na slikovit, a istovremeno i na inženjerski profesionalan i logičan način, predstavio koncept koji je metodoloski i funkcionalno povezao i obradio kroz šesnaest razlicitih poglavlja:
1/Priroda vode i njene osnovne karakteristike; 2/Predtretman povrsinskih voda; 3/Koagulacija i flokulacija; 4/Skladistenje i doziranje hemikalija; 5/Taloženje i flotacija; 6/Filtracija; 7/Dezinfekcija i sterilizacija; 8/Adsorpcija aktivnim ugljem; 9/Aeracija i degazacija; 10/Uklanjanje gvožđa i mangana; 11/Izmena jona; 12/Uklanjanje trihalometana; 13/Kontrola ukusa i mirisa; 14/Membranska separacija; 15/Fluorizacija i defluorizacija; 16/Tretman mulja
Značajna pažnja posvećena je i tretmanu otpadnih materija koje se javljaju kao nus-produkti u procesu prečišćavanja, što je veoma značajno s obzirom na sve aktuelnije zahteve na planu očuvanja životne sredine.
Knjiga Tretman pijaće vode ima edukativan karakter za studente i ostale koji se upoznaju sa problematikom tretmana vode za piće, a takođe predstavlja i univerzalni priručnik za inženjere i tehnička lica koji se neposredno bave projektovanjem sistema za tretman voda.
Obiluje brojnim tabelama, grafikonima, dijagramima i skicama.
SADRŽAJ
PRIRODA VODE I NJENE OSNOVNE KARAKTERISTIKE / 1
- Uvod / 1
- Molekul vode / 4
- Vodni resursi na našoj planeti / 8
- Vodni resursi u Srbiji / 11
- Elementarna hemija / 22
- Svojstva vode / 39
- Biologija vode / 52
-
PREDTRETMAN POVRŠINSKIH VODA / 62
- Uvod / 62
- Uklanjanje grubih i krupnih otpadaka / 62
- Destratifikacija akumulacionih jezera / 65
- Hemijski tretman akumulacija / 67
- Aeracija i predoksidacija / 68
- Predtaloženje / 69
-
KOAGULACIJA I FLOKULACIJA / 70
- Uvod / 70
- Osnovi teorije koagulacije / 71
- Dvostruki električni sloj / 72
- Koagulacija u prečišćavanju voda / 73
- Brzo mešanje / 78
- Karakteristične jednačine brzog mešanja / 79
- Sistemi za brzo mešanje / 80
- Uticaj temperature / 81
- Flokulacioni sistemi / 82
3.10. Uređaji koji se koriste za flokulaciju / 85
3.11. Kontrola i praćenje flokulacije / 88
-
SKLADIŠTENJE I DOZIRANJE HEMIKALIJA / 96
- Uvod / 96
- Izbor hemikalija / 96
- Projektni kriterijumi / 100
- TALOŽENJE I FLOTACIJA / 121
- Uvod / 121
- Teorijske osnove taloženja / 121
- Primena taloženja / 127
- Horizontalni protočni taložnici / 129
- Taložnici sa neprekidnim kontaktom / 134
- Taloženje u lamelastim taložnicima / 137
- Flotacija / 154
-
FILTRACIJA / 161
- Uvod / 161
- Vrste filtera / 162
- Evolucija filtracije / 163
- Proces filtracije vode / 168
- Uloga filtracije u tretmanu voda / 176
- Direktna filtracija / 177
- Projektovanje filterskih sistema / 180
- Ostali tipovi filtera / 215
-
DEZINFEKCIJA I STERILIZACIJA / 222
7.1. Uvod / 222
7.2. Aktuelne metode koje se koriste / 222
7.3. Teorija dezinfekcije / 223
7.4. Dezinfekcija hlorisanjem / 224
7.5. Ozonizacija / 237
7.6. Kalijum permanganat / 268
7.7. Jod / 268
7.8. Brom / 269
7.9. Srebro / 270
7.10. Vodonik peroksid / 270
7.11. Zračenje ultraljubičastim lampama / 271
-
ADSORBCIJA AKTIVNIM UGLJEM / 274
- Uvod / 274
- Kontrola ukusa i mirisa / 275
- Primena aktivnog uglja / 276
- Postupak adsorbcije ugljem / 278
- Proizvodnja aktivnog uglja / 280
- Razvijanje projektnih kriterijuma za tretman vode aktivnim ugljem / 284
- Projektovanje sistema za GAU adsorbciju i njegovu reaktivaciju / 285
- Adsorbcija aktivnim ugljem poboljšana ozonom / 290
- Primena aktivnog uglja kao dehlorinatora vode / 291
- AERACIJA I DEGAZACIJA / 295
- Aeracija / 295
- Degazacija / 298
- UKLANJANJE GVOŽĐA I MANGANA / 304
10.1. Uvod / 305
10.2. Rasprostranjenost u prirodi / 305
10.3. Uklanjanje gvožđa i mangana / 306
- IZMENA JONA / 314
11.1. Uvod / 314
11.2. Opšte o jonskim izmenjivačima / 315
11.3. Struktura jonskih izmenjivača / 318
11.4. Proizvodnja jonskih izmenjivača / 323
11.5. Osnovni koncept jonske izmene / 325
11.6. Uklanjanje nitrata jonskom izmenom / 334
-
UKLANJANJE TRIHALOMETANA / 339
12.1. Uvod / 339
12.2. Definicija parametara THM / 339
12.3. Faktori koji utiču na brzinu stvaranja THM i krajnje koncentracije THM / 341
12.4. Neophodni koraci za ublažavanje THM MCL / 343
12.5. Metode za kontrolu stvaranja THM / 348
12.6. Uputstvo za kontrolu THM u sistemima koji koriste samo hlor / 349
12.7. Uputstvo za sisteme koji koriste konvencionalne tretmane / 353
12.8. Uputstva za sisteme koji koriste omekšavanje krečom / 358
12.9. Pregled mikrobioloških ispitivanja / 361
-
KONTROLA UKUSA I MIRISA / 363
13.1. Uvod / 363
13.2. Terminologija, karakterizacija i merenje / 364
13.3. Izazivači ukusa i mirisa / 365
13.4. Uklanjanje ukusa i mirisa / 370
MEMBRANSKA SEPARACIJA / 382
14.1. Uvod / 382
14.2. Mikrofiltracija /381
14.3. Ultrafiltracija / 383
14.4. Materijalni bilans u membranskim procesima / 384
14.5. Konstruktivne karakteristike komercijalnih uređaja / 385
14.6. Reversna osmoza / 389
14.7. Održavanje membrana / 393
14.8. Dializa / 395
14.9. Elektrodializa / 396
-
FLUORIZACIJA I DEFLUORIZACIJA / 399
15.1. Uvod / 399
15.2. Istraživanje dejstva fluorida / 399
15.3. Fluorizacija / 401
15.4. Sistemi za fluorizaciju / 403
15.5. Defluorizacija / 406
-
TRETMAN MULJA / 411
16.1. Uvod / 411
16.2. Klasifikacija muljeva / 411
16.3. Minimizovanje proizvodnje mulja / 417
16.4. Tehnike ugušćivanja i obezvodnjavanja mulja / 418
16.5. Odlaganje krajnjih produkata mulja / 444
Recenzije
Još nema recenzija.