Akcija!

(Ka)ko smo? Studije kulture pamćenja i politike identiteta u Srbiji

1.320rsd 999rsd

  • EUR: 8 €

Autor: Vesna Đukić

Izdavač: FDU
Str: 357
Pismo: ćirilica
Povez: mek
Format: 24
SKU: 0116 Kategorije: , , Oznaka: Product ID: 5402

Opis

Studija dr Vesne Đukić rezultat je višegodišnjih izvornih naučnih proučavanja uloge države u formiranju politike identiteta i institucionalizovane kulture pamćenja. Sam naslov (KA)KO SMO implicira nedovoljno proučavanu relaciju između politike identiteta, kulture pamćenja i krize u društvu, posebno naglašene u periodu tranzicije, što temu knjige čini izrazito aktuelnom, imajući u vidu da demokratski preobražaj tranzicionog društva u Srbiji još uvek traje. Stoga je ona korisna ne samo naučnoj, obrazovnoj i kulturnoj zajednici u Srbiji, već i akterima javnih praktičnih politika.prof.

dr Milovan Mitrović, Pravni fakultet, Beograd

Tematski povezani originalni naučni radovi, objavljivani u različitim vremenskim periodima, čine logičnu celinu o temi održivosti nacionalnog identiteta zasnovanog na principu kulturnog suvereniteta države. Analiziran je široki spektar tema o kulturi pamćenja i politici identiteta u Srbiji. Studije slučaja ukazuju na potrebu mudrog upravljanja rizicima koji ugrožavaju identitet i kulturu pamćenja. Posebna pažnja je posvećena veri kao bitnom elementu kulturnog identiteta pojedinaca i grupa. Značajno mesto je dato i faktorima koji ugrožavaju kulturni identitet sela. Knjiga

prof. dr Jelena Kočović, Ekonomski fakultet, Beograd
Napisana u duhu rekonstrukcije i kritike jednog vremena, knjiga (Ka)ko smo? Studije kulture pamćenja i politike identiteta u Srbiji, Vesne Đukić daje značajne priloge za nove interpretativne pristupe starim temama, ali i jednu sveobuhvatnu sintezu posredujućih odnosa kulture jednog naroda, njegovog pamćenja, pa otuda i identiteta otvorenog za budućnost. Osim opštih, identitetskih narativa, Đukićeva se u svom novom teorijskom radu bavi i medijskom arheologijom, kao i novom interpretacijom sela u zadatom kontekstu istraživanja, što knjizi daje originalni naučni doprinos čitanju odnosa kulture pamćenja i identitetskih matrica u nas, ne prateći slepo aktuelne teorijske mode.

prof. dr Divna Vuksanović, Fakultet dramskih umetnosti, Beograd

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “(Ka)ko smo? Studije kulture pamćenja i politike identiteta u Srbiji”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.