Rečnik srpskoga jezika, Matica Srpska

5.500rsd

  • EUR: 46 €

Izdavač: Matica srpska

Str: 1474

Pismo: ćirilica
Povez: tvrd
Format: 310mm
God: 2018

 

 

Dostupno uz narudžbinu

SKU: 00290 Kategorije: , Product ID: 2111

Opis

Jednotomni Rečnik srpskoga jezika, posle više od veka i po od izdavanja prvog, Vukovog rečnika srpskog jezika, Matica srpska je predstavila javnosti, s nadom da će uspešno popuniti prazninu u nizu: jednotomni rečnik – rečnik srednjeg obima, šestotomni (Rečnik srpskohrvatskoga književnog jezika Matice srpske) – veliki rečnik, tezaurus (Rečnik srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika SANU).

Rečnik srpskoga jezika i u svom najnovijem izdanju iz 2018. godine otkriva veliko bogatstvo srpske književno-jezičke leksike, složenost i isprepletanost značenja reči i raznolikost sfera njihove upotrebe.

Na oko 1.500 stranica nalazi se oko 85.000 reči objašnjenih, akcentovanih i s pravopisom usklađenih. U ovom rečniku izostavljene su nefrekventne reči stranog porekla, uklonjen je i dijalekatski leksički sloj, kao i uskoterminološke i individualne leksičke promene. Njegovu dodatnu vrednost predstavlja izuzetno bogat inventar izraza (fraza), navedenih uz odgovarajuću odrednicu i štampanih sitnijim, crnim slovima.

U tom pogledu Rečnik srpskoga jezika nadmašuje sve druge rečnike srpskog ili uopšte srpskohrvatskog jezika sličnog obima. Fraze, najčešće, predstavljaju specifičnost svakog jezika i nije ih lako prevesti na drugi jezik. Njihovo značenje pomoći će posebno leksografima, prevodiocima, kao i čitaocima književnih dela. Rečnik je namenjen svima koji govore i pišu srpskim jezikom ili ga uče i proučavaju, a biće od posebne koristi đacima, studentima, novinarima, književnicima, lingvistima i stranim slavistima (srbistima).

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Rečnik srpskoga jezika, Matica Srpska”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…