Limes – istorijska margina i poreklo posebnosti jugoistočne Evrope

1.540rsd

  • EUR: 13 €

Autor: Nikola Samardžić

Izdavač: HeraEdu

Format: 150×220

Povez: broš

Str: 360

God: 2017

SKU: 00902 Kategorije: , , Product ID: 3928

Opis

Zašto smo neuspešni i na pogrešnoj strani Limesa koji deli civilizaciju od varvarstva – ključno je pitanje na koje pokušava da odgovori knjiga istoričara Nikole Samardžića „Limes – istorijska margina i poreklo posebnosti Jugoistočne Evrope“. Knjiga je nastala posle desetak godina autorove saradnje u časopisu za geopolitička pitanja Limes plus u kojem je Samardžić već obrađivao neke od tema uvrštenih u knjigu.

Granice su zavodljive. Njihova stvarna ili izmišljena uloga u regulaciji društvenog ili političkog nereda doprinosi simplifikaciji istorijskog promišljanja.

Limes prožima istoriju Jugostočne Evrope. Dimenzija granice civilizacija te osećaj rubnog prostora između Istoka i Zapada neprestano se ponavljaju kroz antropologije i kulture ovoga dela Evrope, kroz uzdizanje i pad država i naroda, u tokovima dva milenija prošlosti. Nikola Samardžić uspeo je dati ubedljivu sintezu u kojoj istorija postaje jedini verodostojan pristup dubinskoj spoznaji Balkana, njegovog bivstva i smisla, sintezu doslednu (još uvek) postmodernog vremena u kojem živimo.

Profesor Eđidio Ivetić, Padova

Nikola Samardžić u jedanaest tematskih celina ispituje istorijske uzroke relativnog zaostajanja Jugoistočne Evrope u odnosu na evropski razvoj u razdoblju rane i zrele moderne istorije.

Studija je u zaključnim razmatranjima posvećena političkim i kulturnim identitetima Jugoistočne i Istočne Evrope nakon pada Berlinskog zida 1989. kada su se istočne evropske periferije počele uključivati u procese demokratizacije, integracije i intenzivnih ekonomskih promena.

Zašto smo neuspešni i na pogrešnoj strani Limesa koji deli civilizaciju od varvarstva – ključno je pitanje na koje pokušava da odgovori knjiga istoričara Nikole Samardžića „Limes – istorijska margina i poreklo posebnosti Jugoistočne Evrope“. Knjiga je nastala posle desetak godina autorove saradnje u časopisu za geopolitička pitanja Limes plus u kojem je Samardžić već obrađivao neke od tema uvršten

Dodatne informacije

Dimenzije 150 × 36 × 220 mm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Limes – istorijska margina i poreklo posebnosti jugoistočne Evrope”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.