Jugoslovensko-sovjetske vojne suprotnosti (1947-1957)

1.150rsd

  • EUR: 10 €

Autor: Aleksandar Životić

Izdavač: Arhipelag

Format: 140×210

Broj strana: 268

ISBN: 978-86-523-0177-5

Povez: tvrdi

SKU: 00639 Kategorija: Oznaka: Product ID: 3151

Opis

Jugoslovensko-sovjetske vojne suprotnosti (1947-1957)  – istoriografska studija nastala na osnovu novih istraživanja u donedavno zatvorenim sovjetskim, jugoslovenskim i srpskim arhivima o političkim odnosima Jugoslavije i SSSR, Tita i Staljina, Tita i Hruščova, o izazovima, protivrečnostima i suprotnostima jugoslovensko-sovjetske vojne saradnje u središnjim decenijama XX veka. Uzbudljiva istoriografska knjiga o iskušenjima i napetostima jednog savezništva.

Pošto su jugoslovensko-sovjetski vojni odnosi obeleženi snažnim političkim faktorima, glavni junaci u ovoj knjizi, pored važnih vojnih figura tog vremena poput sovjetskih oficira maršala Žukova, Malinovskog, Rokosovskog, Vasiljevskog, Konjeva, Buđonija, Moskaljenka, ili jugoslovenskih oficira Koče Popovića, Peka Dapčevića, Arsa Jovanovića, Ivana Gošnjaka, Rada Hamovića, Ivana Rukavine, Zdenka Ulepiča ili Ljuba Vučkovića, jesu Staljin i Hruščov, Molotov i Bulganjin, Tito i Ranković, Kardelj i Đilas, Tempo Vukmanović i Veljko Mićunović.

Knjiga koja otkriva nedovoljno poznatu dimenziju odnosa Jugoslavije i Sovjetskog Saveza u jednom od ključnih perioda Hladnog rata. U knjizi je objavljeno i nekoliko fotografija iz posebnih albuma koji se čuvaju u okviru ostavštine Koče Popovića u Istorijskom arhivu Beograda.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Jugoslovensko-sovjetske vojne suprotnosti (1947-1957)”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.