Close
Akcija!

Inteligentni investitor

4.950 rsd 4.500 rsd

Autor: Bendžamin Grejem

Recenzija: Voren Bafet
Urednik: Vjeran Andrašić
Format: 170×240 mm
Obim: 526 strana
Povez: tvrdi, pun kolor
ISBN 9789531575249

Opis

„Daleko najbolja knjiga o investiranju ikada napisana.” – Voren Bafet

Grejem nije bio samo jedan od najboljih investitora svih vremena, već i najveći mislilac praktičnog investiranja.

„I posle skoro 40 godina od objavljivanja knjige Inteligentni investitor koja je uvela red i logiku u jednu neuređenu i zbunjujuću aktivnost, teško je i zamisliti mogućeg kandidata makar za poziciju drugog na polju analize hartija od vrednosti. U oblasti u kojoj je manje-više sve izgledalo nepromišljeno i nepredvidivo, nedeljama i mesecima nakon objavljivanja knjige, Benovi principi su ostali pouzdani – njihova vrednost je stalno rasla, posebno u vreme finansijskih oluja koje su uništile slabe intelektualne strukture. Njegovi pouzdani saveti doneli su velike nagrade svima koji su ih sledili – čak i onima sa manjim prirodnim sposobnostima u odnosu na talentovane  profesionalce koji su se spoticali prateći trenutne berzanske hirove ili modu.

Izuzetan aspekt Benove dominacije u oblasti analize hartija od vrednosti sastojao se u tome što je uspeo da je ostvari bez one mentalne ograničenosti koja sve napore koncentriše na samo jedan cilj. Umesto toga, njegova dominacija je pre bila usputna posledica intelekta čija širina gotovo da prevazilazi i sam pojam intelekta. Ja svakako nikada nisam sreo nekoga sa sličnom intelektualnom širinom. Ko god se suočio s Grejemovim razmišljanjima o bilo kojoj oblasti, uživao je u njegovoj beskrajnoj fascinaciji novim znanjem, fantastičnoj memoriji i sposobnosti povezivanja naizgled nepovezanih problema.

Ali, u ostvarenju svog trećeg cilja – velikodušnosti – uspeo je više nego u svim ostalim. Poznavao sam Bena kao svog učitelja, poslodavca i prijatelja. Svaki od ovih odnosa – sa svim njegovim studentima, zaposlenima i prijateljima – odlikovala je apsolutna otvorenost i bezgranična velikodušnost u deljenju ideja, vremena i duha. Ako je nekome bilo potrebno dodatno objašnjenje, nije bilo boljeg rešenja nego otići kod Bena. Kao i kad bi vam bio potreban savet ili ohrabrenje.

Valter Lipmen (Walter Lippmann) je govorio o čoveku koji je sadio drveće da bi drugi ljudi imali gde da počinu. Ben Grejem je bio takav čovek – iz Financial Analyst Journal, novembar/decembar 1976.

 

Dodatne informacije

Dimenzije 170 x 30 x 240 mm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi i ostavite svoju recenziju za “Inteligentni investitor”

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Imate knjigu koja vam ne treba i želite da je prodate? Učinite to preko naše online knjižare. Pozovite nas! Otkaži