Bernini

1.210rsd

  • EUR: 10 €

Autor: Hauard Hibbard

Izdavač: Građevinska knjiga

ISBN: 978-86-395-0582-0

Format: 170×240

Str: 255

Povez: tvrd

 

SKU: 01064 Kategorije: , , , Product ID: 5042

Opis

„Izvrsna i bogato ilustrovana studija, chiaroscuro portret pobožnog i razuzdanog čoveka, i analiza najinventivnijih i najveštijih umetnika“- The Times Educational Supplement

Skulptor i arhitekta, Bernini je bio poslednji od velikih genijalaca koji su Italiju načinili umetničkim centrom Evrope preko trista godina. „Bernini kao da pomera granice mermerne strukture do njenih ekstremnosti“, on je dao nov, živahan kvalitet svojim portretima, hvatajući živ i spontan izraz na svojim modelima i donoseći nov postupak tradicionalnim temama kao što je David. Nov je i Berninijev cilj da skulpturu učini delom veće zamisli i da je poveže sa arhitektonskim okruženjem. Njegovo najpoznatije delo ovog tipa je Zanos Svete Tereze, koje se nalazi u Kapeli Kornaro, i koje je uzbudljivo i lepo, čak i vizionarsko. Bernini je odlična i pedantna studija Howarda Hibbarda kojom istražuje evoluciju ove sveobuhvatne umetničke vizije. Zajedno sa izdašnim reprodukcijama, ona je važan prilog razumevanju doba baroka i jednog od njegovih najvećih umetnika.

“Srpska čitalačka publika, uključujući i eksperte, pojavom ove knjige dobiće značajan izvor novih saznanja, ali i podsticaj za tumačenje najspecifičnijih aspekata Berninijevog rada. Tumači skulpture i arhitekture na osnovu nje će proveravati vlastita metodološka polazišta, dok će studenti različitih likovnih disciplina steći temeljit uvid u slojevito delo Đanlorenca Berninija, i to iz prve ruke, na svom maternjem jeziku“ (iz stručne recenzije prof. dr Aleksandra Kadijevića)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Bernini”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…