Gradski pejzaž, Gordon Kalen

2.300rsd

  • EUR: 19 €

Autor: Gordon Kalen

Izdavač: Građevinska knjiga

Broj strana: 201
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 220x220mm
 

Ostalo je još 1 na stanju

SKU: 00104 Kategorije: , , , Oznaka: Product ID: 1653

Opis

“Gradski pejzaž” je umetnost stvaranja vizuelne koherentnosti i organizovanja mnoštva zgrada, ulica i prostora koji čine gradsku celinu. Ove ideje prvi je uobličio Gordon Kalen u časopisu Architectural Review, a kasnije su otelovljene u knjizi “Gradski pejzaž” (1961), koja je momentalno ostavila jak uticaj na arhitekte, planere i sve one koji su se bavili idejom o izgledu gradova. Interesovanja ove knjige dosežu, međutim, znatno dalje od profesionalne sfere.

Neki je mogu smatrati važnim doprinosom umetnosti i istoriji arhitekture, dok ona, po prvi put, izučava izvesne vizuelne efekte, koji su u grupnim zgradama bazirani na prilično definisanim, pa čak i spontanim estetskim principima. Drugi kružok čitalaca možda smatra da je knjiga vredna jer im ukazuje kako da cene, na način na koji to nijedna druga knjiga ranije nije uradila, ono što jedan grad čini arhitektonskim “delom”. Treća grupa bi možda želela da izučava knjigu zbog Kalenovih izvanrednih crteža gradskog pejzaža – veština u kojoj je on priznat kao neprikosnoven.

Fascinantnost ove knjige je beskrajna za sve koji imaju smisla za vizuelno.

U ovoj skraćenoj verziji, studije specifičnih gradova su izostavljene i umesto toga, Kalen je dao doprinos u vidu novog predgovora i zaključka koji adekvatno smeštaju njegove ideje u kontekst sedamdesetih godina.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Gradski pejzaž, Gordon Kalen”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…