Moderna arhitektura – kritička istorija

1.850rsd

  • EUR: 16 €

Autor: Kenet Frempton

Izdavač: Orion Art

ISBN: 86-83305-12-0
Broj strana: 377
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 240mm
SKU: 00389 Kategorija: Product ID: 2421

Opis

Moderna arhitektura – kritička istorija je široko prihvaćen pregled istorije arhitekture 20. veka i njenih korena postao je klasika još od prvog izdanja 1980. godine.

Kenet Frempton je ovu knjigu preradio i dopunio 1985. godine,a sada ga je ponovo proširio, dovodeći priču do današnjih dana i istražujući područja i sadržaje koji su danas posebno značajni.

Potpuno nova poslednja glava usmerena je na četiri zemlje u kojima su pojedinačni talenti i prosvećeni finansijeri tako povezani da grade sveobuhvatnu i ubedljivu arhitektonsu kulturu: Finsku, Francusku i Španiju.

Iz džinovske riznice Moderne arhitekture neprekidno kritički tražimo i premšljamo ozbiljne slike i ocene događaja i da bacimo jednu novu svetlost na sve što je ostalo iza nas. Cilj tih svetlosti nije istoriografija i faktografija (samo), koliko je prvo. jačanje naše sadšnje stvaralačke sposobnosti i kompleksno razumevanje odnosa arhitektura / njeno vreme, a u tome pravcu i naše sopstveno, i drugo. osećanje prošlosti, pa i Moderne arhitekture, ne kao magacina gotovih modela, dogmi i oblika, kao da smo u “šoping molu”, nego kao jedne velike duhovne laboratorije, velikog mesta MOGUĆNOSTI i podsticaja za naše sopstveno graditeljsko “poslovanje”, kako bi baš tu reč upotrebio profesor Branislav Milenković.

Tako iz ove knjige Keneta Fremptona najednom uzimamo jednu razgovetnu, smislenu, bogatu priču o modernoj arhitekturi. Vidimo zadihane junake i njihove promenljive nade, koliko i njihova dela, reči i zablude, sve one heroičke gestove i udare vremena. Iza ove duge priče, naravno, vide se i bezbrojne ideje i pogledi, da bi na kraju pred naše oči izašla velika tvorevina duha u svim vremenima, koja se zove aRHITEKTURA. Ona je ovde napisana, namerno, početnim MALIM slovom, kako bismo na kraju sve što nam je arhitektura (oduvek) donosila – morali kazati – VELIKIM pismom.

Nema većeg uspeha za jednu knjigu od njene duhovne trajnosti, faktografske tačnosti i misaonog bogatstva sa kojim je nikad ne prestajete ponovo gledati i pitati. Kenet Frempton napravio je takvu knjigu.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Moderna arhitektura – kritička istorija”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…