Nova paradigma u arhitekturi

3.850rsd

  • EUR: 32 €

Autor: Čarls Dženks

Format: 30 cm
Str: 279
Povez: Tvrd/Broš

ISBN: 978-86-83305-31-5

SKU: 01020 Kategorija: Product ID: 4765

Opis

Čаrl Dženks je jedаn od nаjpoznаtijih teoretičаrа аrhitekture u  svetu. Knjigа, Nova paradigma u arhitekturi, se prvi put pojаvilа 1977. godine pod nаzivom Jezik postmoderne аrhitekture. Ovo je sedmo, u potpunosti prerаđeno i dopunjeno izdаnje i zbog svoje obimne studije od izuzetnog je kulturnog znаčаjа, sаdrži  obilje dokumenаtа i fotogrаfijа, štаmpаnа je nа kunstdruku u tvrdom i mekom povezu.

Nova paradigma u arhitekturi je priča o pokretu koji je promenio suštinu arhitekture u zadnjih četrdeset godina. Sve je započelo sa potkulturom šezdesetih godina i željom Džejn Džejkobs za stvaranjem kompleksnog urbanizma, kao i Venturijevom željom za stvaranjem kompleksne arhitekture. Svi ovi zahtevi počeli su da se realizuju devedesetih godina i to zahvaljujući kompjuterskom dizajnu. Za razliku od moderne, ova arhitektura je često talasasta, izvijena i fraktalnog oblika. Nosioci ove arhitekture su Frenk Geri, Danijel Libeskind i Piter Ajzenman. Zahvaljujući njihovim nastojanjima ona je promovisana u mnogim školama i arhitektonskim biroima širom sveta. Kompjuter čini sastavni deo njene istorije, a po mišljenju Čarlsa Dženksa ova arhitektura je rođena iz želje za komunikacijom sa svojim korisnicima, kao i iz želje za heterogenim izgledom naših gradova, ali i globalne kulture.

Izuzetno izražajne biomorfne građevine Le Korbizijea, kao što su crkva u Ronšanu i Paviljon Filips, bile su nešto poput prvih eseja napisanih u slavu nove tradicije. Devedesetih godina dvadesetog veka oni su doveli do stvaranja izuzetno metaforične arhitekture koja komunicira na više nivoa, kao i pojave novih koncepcija javnih građevina, zagonetnog označitelja, koji uvek sugeriše različita čitanja.

Nova paradigma u arhitekturi prikazuje ključne postmodernističke projekte i njihove glavne protagoniste, kao što su Robert Venturi, Džejms Stirling, Hans Holajn, Aldo Rosi, Rem Kolhas, Piter Ajzenman, Danijel Libeskind i Frenk Geri.

Knjiga je bogato ilustrovana sa više od 390 fotografija, crteža, dijagrama i razvojnim stablom u kome je Čarls Dženks uvrstio našeg velikog arhitektu, jedinog sa ovih prostora, prof. dr Ranka Radovića.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Nova paradigma u arhitekturi”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…