Globalni hladni rat

1.620rsd

  • EUR: 14 €

Autor: Od Arne Vestad

Izdavač: Arhipelag

Format: 140×210

Broj strana: 560

ISBN: 978-86-86933-13-3

Povez: tvrdi

SKU: 00645 Kategorija: Product ID: 3179

Opis

Opsežna istoriografska studija Globalni Hladni rat prepoznata je u stručnoj kritici kao knjiga koja u mnogo čemu menja razumevanje Hladnog rata.
Preduzimajući obimna istraživanja istorijske građe i istorijskih arhiva, pa i nekih koji su vrlo teško dostupni, Vestad je u knjizi Globalni Hladni rat uspostavio izbalansiran odnos i prema Zapadu i prema Istoku, i prema SAD i prema SSSR, i prema supersilama Hladnog rata i prema njihovim voljnim ili nevoljnim saputnicima, i prema evropskim događajima i prema zbivanjima na afričkom ili azijskom kontinentu, i prema čuvenim epizodama Hladnog rata i prema na prvi pogled manje važnim događajima u tom vođenju rata političkim sredstvima ili preko odabranih zastupnika.
Vestad pomno prati uzroke koji su doveli do procesa koji je obeležio drugu polovinu XX veka. Potom se usredsređuje na glavne protagoniste i na glavna i sporedna poprišta njihove borbe, pri čemu pleni sposobnost plastičnog pripovedanja istorijskih događaja, kao i umeće lucidne analize predočenih zbivanja. U završnim poglavljima Vestad ispituje kakve je posledice doneo Hladni rat glavnim akterima i onima koji su bili saputnici ovog velikog procesa.
Posvećena čitavom periodu od Drugog svetskog rata do naših dana, Vestadova knjiga predstavlja vrhunsku istoriju druge polovine XX veka.
Knjiga Globalni hladni rat, pored izvrsno napisanog teksta, sadrži i veliki broj grafikona, tabela i fotografija. Na kraju knjige nalazi se pregled relevantne svetske literature koja se odnosi na pitanja Hladnog rata.
Knjiga Globalni Hladni rat doživela je dva izdanja za godinu dana na engleskom jeziku i prevedena je na vodeće svetske jezike.

Autor je za ovu knjigu dobio Bankroftovu nagradu, jedno od najvažnijih svetskih priznanja za istoriografiju.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Globalni hladni rat”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…