Salaminski vojnici

810rsd

  • EUR: 7 €

Autor: Havijer Serkas

Izdavač: Arhipelag

Format: 140×210

Broj strana: 168

ISBN: 978-86-523-0221-5

Povez: tvrdi

SKU: 00631 Kategorije: , , , Oznaka: Product ID: 3133

Opis

Velika priča o Španskom građanskom ratu, o patnji i krivici, o zločinu i pamćenju, o časti i herojstvu, o istoriji koja se ne smiruje i o ljudima koji hoće da razumeju vlastitu istoriju.
Jedan od najuzbudljivijih romana o evropskoj istoriji XX veka.

Roman Salaminski vojnici, ispod naslaga ideologije i politike, mita i propagande, otkriva ljudsku stranu stranu istorije i pokazuje kako u ratu na različitim stranama ne postoje ideološki protivnici već konkretni ljudi sposobni ili neposobni za istinske ljudske postupke.

Pisac Rafael Sanćez Masas, na čijim je tekstovima nastala fašistička falanga u Španiji, biva pred kraj Španskog građanskog rata uhvaćen od strane republikanaca. Masas uspeva da pobegne sa masovnog streljanja u šumu, gde ga ubrzo pronalazi mladi vojnik-republikanac, koji odlučuje da ga ne ubije i ne prijavi, već ga pušta da pobegne. Taj događaj postaje jedan od mitova Španskog građanskog rata. Havijer Serkas, jedan od vodećih španskih pisaca, stekao je svetsku slavu ovim romanom za koji je dobio Nagradu Udruženja katalonskih izdavača, Nagradu grada Barselone, Nagradu žirija pisaca „Salambo“, Nagradu kritike Čilea, Nagradu Ekstremadura, Nagradu Grinzan-Kavur, kao i Nagradu Independenta za najbolju stranu knjigu proze u Velikoj Britaniji.

Roman Salaminski vojnici, prodat je u preko pola miliona primeraka u Španiji i preveden je na petnaest jezika, a prema njemu je David Trueba snimio istoimeni film (2003).

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Salaminski vojnici”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.