Close
Akcija!

Zavera budala, drugo izdanje

Autor: Džon Kenedi Tul

Izdavač: Clio

Godina izdanja: 2015
ISBN: 978-86-7102-505-8
Težina knjige: 514.00
Dimenzije knjige: 195 x 125
Broj strana: 471
Povez: tvrdi, sa omotnicom
Pismo: latinica

1.100rsd 950rsd

  • EUR: 8 €

SKU: 00436 Kategorije: , , Oznaka: ID: 2522

Opis

Dobitnik Pulicerove nagrade.

Delo koje je odmah po objavljivanju 1972. godine dočekano kao pravo otkriće. Kritika ga je ocenila kao svojevrsnu antitezu Volterovom Kandidu, a roman je odredio i svoga pisca kao pripadnika malobrojne ali dragocene porodice takozvanih „pisaca jednog romana“. Glavni junak, Ignaciје Rajli iz Nju Orleansa je intelektualac britke ali destruktivne inteligencije i grotesknog tela u istoj takvoj odeći, nezainteresovan za ljubav, standardno zaposlenje i uobičajene karijere. Ovaj pobunjenik protiv svega i svih, razapet između morala i pragmatizma, varira od tragikomičnog lika koji izaziva sažaljenje i smeh, do negativca. Dok njegovi rezoni nisu lišeni razuma, način na koji ih sprovodi jeste, čime autor stvara parodijsku sliku društva i karikiranje uzaludnih revolucija. Sjajna, izazovna farsa falstafskih razmera verovatno da je najpribližniji opis ovog blistavog romana.

Autor Džon Kenedi Tul je teško podneo bezbrojna odbijanja „Zavere budala“. Prionuo je na zahtevan posao i prerađivao je knjigu godinama. Pisao je svom izdavaču: „Nešto iz moje duše je u toj stvari. Ne mogu da dopustim da trune ne pokušavajući ništa“. Nakon što se na kraju oprostio s tim da će mu roman ikada biti objavljen, Tul se ubio 26. marta 1969. Imao je 31 godinu.

Tulova majka, dve godine nakon smrti sina pronašla je zamazanu kopiju otkucanog rukopisa u Tulovoj nekadašnjoj sobi. Roman je dobio Pulicerovu nagradu za 1981. godinu.

Dodatne informacije

Težina 514 g

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi i ostavite svoju recenziju za “Zavera budala, drugo izdanje”

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se takođe svideti…