Politika nije teretana

Nova paljba, istina još uvek verbalna, na relaciji SAD – Iran.

Predsednik, da ne kažem CEO, Sjedinjenih Američkih Država nedavno naredio, pa povukao reč o napadu na Iran, u iranskom parlamentu poslanici ponovo pale zastavu suparnika, zemlje koju je iranski verski vođa, ajatolah Homeini, svojevremeno nazvao Velikim Šejtanom. Iran objavljuje da, suprotno sporazumima, povećava prag obogaćivanja uranijuma.

Pred očima duha mog smenjuju se prizori savemenog Teherana.

Vođinih (ajatolovih) slika nadprirodne veličine što bdiju nad Iranom i njegovim stanovnicima čuvajući avenije, poslovne i stambene zgrade. Bdiju ajatolasi, pokojni, a i sadašnjih uz njega, nad Persian Bank i sveprisutnim engleskim jezikom, od naziva ulica i luksuznih i neluksuznih radnji i tržnih centara do Pijace (buvlje) petkom. Bdiju vođe, duhovne, čak i nad ulazom u javni WC.

Bdiju ajatolasi nad, sve ređim, čajdžinicama i restoranima sa odvojenim prostorima za muškarce, žene i porodice. Nad devojkama i ženama glava pokrivenih hidžabom i njihovim zanosnim i manje zanosnim butinama u helankama i uskim farmerkama koje sevaju na sve strane među peševima raskopčanih kaputa i jakni skrojenih po Zapadnoj modi. Paze oni da se šiitski zakoni i običaji poštiju. Bdiju nad kreditnim karticama i čekovima Zapadnog tipa, nad savremenim slikarstvom koje je pod vidnim uticajem Zapadne, nadasve francuske i američke, estetike. Nad magistrima i doktorima nauka koji su znanje i diplome stekli (i danas stiču) prevenstveno u anglosaksonskom delu sveta.

Pod njihovim naslikanim očima žive zajedo dva sveta: politički „protiv“, koji pali američke američke zastave, preti uranijumom i po zidovima piše DOWN WITH USA, i građanski „za“ engleski jezik, Zapadnu estetiku, u umetnosti i svakodnevnom životu, i poslovne običaje.

Pitam se da li će pod naslikanim sveprisutnim očima vođa biti dovoljno mudrosti da dva sveta, umesto kroz sukob, u saživotu nađu načina da opstanu. Da li će neko obavestiti CEO-a da politika, ipak, nije biznis kompanija, a političare da politika nije teretana, pa izjave i potezi, manje ili više preteći, nisu tegovi za jačanje političkih mišića?

Emilija Cerović Mlađa

Telefon: +381 64 1574420
Fax: kontakt@salonknjiga.rs
Beograd, Francuska 14