Vizantija – Istorija i civilizacija

2.530rsd

  • EUR: 21 €

Autor: Bernar Flizen, Žan-Klod Šene

Izdavač: Clio

Godina izdanja: 2010
ISBN: 978-86-7102-369-6
Težina knjige: 783.00
Dimenzije knjige: 240×160
Broj strana: 374
Povez: tvrdi, s omotnicom
Pismo: ćirilica

SKU: 00468 Kategorija: Oznaka: Product ID: 2593

Opis

Kada su autori vizantolozi takvog ugleda i takvih međusobnih razlika u senzibilitetu spram istorijskog kakav je slučaj sa profesorima Šeneom i Flizenom, onda je veliko zadovoljstvo izdavača što ih je okupio na jednom mestu i ponudio ovakvu metafrazu srpskom čitaocu.

Izdanje Vizantija – Istorija i civilizacija nastalo je spajanjem dve odvojene sinteze Histoire de Byzance Žan-Kloda Šenea i La civilisation byzantine Bernara Flizena prvobitno objavljene u poznatoj francuskoj ediciji „Šta znam?“ (Que sais-je?). Pretočeni u novu celinu, sa izabranim dodacima, ovi tekstovi nude drugačiji i dinamičniji pogled na vizantijski svet od onog koji se može naći u širokoj ponudi postojećih produkcija. Ta se razlika, pre sve ga, ogleda u pristupu osnovnim temama ove knjige – istoriji i civilizaciji – koji se zasniva na izvodima iz odabranih izvora.

Tako sačinjena, nova celina omogućava čitaocu svojevrsno putovanje kroz svet Vizantinaca, sagledan pre svega njihovim sopstvenim očima. Dvojica uglednih i učenih vizantologa poduhvatili su se zadatka da u sažetom obliku kažu mnogo toga, iznoseći sopstvene poglede na vizantijsku prošlost, profilisane dugim iskustvom naučnog i pedagoškog rada.

Srpsko izdanje, prilagođeno studentima i drugoj zainteresovanoj publici koja želi sistematizovana znanja o određenoj eposi, upotpunjeno je beleškama o piscima čija su dela prevedena u izvodima, kao i glosama koji olakšavaju pristup materiji, a u isto vreme oslobađaju tekst zamornih objašnjenja. Dodat je i značajan korpus grčkih tekstova sa komentarima, koji do sada nisu bili dostupni na našem jeziku, kao i veći broj odabranih ilustracija.

 

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Vizantija – Istorija i civilizacija”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…