Sumrak Vizantije, Ivan Đurić

1.080rsd

  • EUR: 9 €

Izdavač: Prosveta
Povez: tvrdi
Format: 24 cm
God: 2008.
Broj strana: 427
SKU: 00915 Kategorija: Product ID: 3991

Opis

Vreme Jovana VIII Paleologa 1392-1448”

Četvrto izdanje

Knjiga o zalasku jedne od najvećih i najdugotrajnijih imperija u istoriji. “Sumrak Vizantije” predstavlja najznačajnije i najzapaženije delo Ivana Đurića, prevedena je na francuski, poljski, ruski, italijanski i nemački jezik. Prvi put objavljena 1984.

Ivan Đurić, jedan je od naših i svetskih najuglednijih vizantologa. Prema rečima istoričara Radivoja Radića, kolege, učenika i naslednika na čelu Katedre za vizantologiju na Filozofskom fakultetu Beogradskog univerziteta, Đurićevo delo „Sumrak Vizantije” postalo je referentno i neophodno u svim daljim proučavanjima Vizantije, a posebno pretposlednjeg cara Vizantije Jovana VIII Paleologa.

„Sumrak Vizantije” Ivana Đurića  traži se i danas, dve decenije posle prerane smrti autora (23. novembar 1997), koji je u vreme dramatičnih dešavanja prelaska iz komunizma u višestranački sistem učestvovao i na političkoj sceni Srbije.

Knjiga „Sumrak Vizantije” zasniva se ne samo na vizantijskim već i zapadnim izvorima, posebno venecijanskim u kojima ja Đurić našao mnoge, do trenutka objavljivanja njegove knjige javnosti nepoznate, podatke. Tako je, podvlači dr Radić, našao i one koji se tiču stvaranja crkvene unije sa Vatikanom, u nadi da će se katolički svet priključiti odbrani Carigrada od Turaka.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Sumrak Vizantije, Ivan Đurić”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…