Vasa Rešpekt

250rsd

  • EUR: 2 €

Autor: Jakov Ignjatović

Izdavač: Istočnik

Str: 197

Povez: tvrdi

Format: 140×205

ISBN: 86-83487-09-1

God: 2002.

SKU: 01595 Kategorije: , , , Oznaka: Product ID: 7341

Opis

Roman o Vasi Rešpektu prvi put je izdat u beogradskom časopisu „Otadžbina” 1875, a u obliku knjige štampan je 1913. Žanrovski pripada avanturističkom tipu romana, sa snažno naglašenim elementima društvenog i pikarskog romana.

Glavni junak Vasa je plahovit i ćudljiv, ali ipak plemenit čovek, prema kome se svi nepravedno odnose. Posle odlaska u husare, otac ga proklinje isljučivši ga iz nasledstva, a Rešpekt čini niz nepromišljenih dela zbog kojih ispašta čitavog života. U romanu su opisane i revolucionarne borbe iz 1848.

U ovom delu Ignjatović je s realističkim darom opisivanja svoje društvene sredine dao vanrednu sliku sent-andrejevskih porodica, barokni stil njihovog porodičnog i društvenog života, nezavisnih i viteških epizoda iz kojih je komponovana sudbina Vase Rešpekta. Roman deluje zbog toga kao hronika srpskih gospodskih kuća u Sent-Andreji iz koje izbija sa žestinom vrele krvi olujna priroda Vase Rešpekta. Lik Vase Rešpekta ocrtava se živo i reljefno. On je realistični istinit u svojoj divljini i stresnim nagonima i epski velik u svom junaštvu i gestu. Njegova snaga i hrabrost inspirišu se na izvorima narodne poezije. Zbog toga slika njegovog tipa ima mnogo lokalne boje, kolorita zavičajnog podneblja i duhovnog stanja svoje sredine.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Vasa Rešpekt”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.