Bakonja fra Brne

500rsd

  • EUR: 4 €

Autor: Simo Matavulj

Izdavač: Istočnik

Str: 228

Povez: tvrd

Format: 140×205

ISBN: 86-83487-08-3

SKU: 01593 Kategorije: , , Oznaka: Product ID: 7337

Opis

Najznačajniji srpski pripovedač XX veka, Ivo Andrić, video je u Simi Matavulju svoga preteču, pa je o njemu zapisao i ovo: „Matavulj je živeo i radio u vremenu kad je pripovetka u nas, sem velikih i snažnih izuzetaka, bila opterećena mrtvim etnografskim elementima, kad su mnoge hladne egzibicije “čistog i jedrog narodnog jezika” kao takve već smatrane gotovim umetničkim ostvarenjima, kad je cvala “crtica iz života” i kad je kazivanje anegdote i golo iznošenje teme i samo nagoveštavanje problema značilo često isto što i stvaranje pripovetke. Matavulj je svesno nastojao da se oslobodi tih opterećenja i da nađe, kao što je i sam govorio, “lakši i prirodniji način prikazivanja”.

„Bakonja fra Brne”, životno Matavuljevo delo, nastao je iz anegdote, a osnovni motiv – hipohondrija – naslonjen je na ranije objavljenu priču o tome kako je neki narodni lekar izlečio fratra- uobraženog bolesnika. Iz toga je, piščevim talentom i stvaralačkom interpretacijom, nastao najznačaniji i najdublji roman srpskog realizma.

Ovaj Matavuljev roman, koji je na početku bio zamišljen kao pripovetka, opisuje na duhovit i vitalan, živ način svet Dalmatinskog zagorja i život u jednom neobičnom franjevačkom samostanu u Visovcu. Dvanaestogodišnjeg dečaka Ivu Jerkovića Bakonju njegov će stric, franjevac, odvesti iz sela i uvesti u život fratara, redovnika. Iza samostanskih zidova, mladog će Iva dočekati neobičan, hirovit i tajanstven svet redovničkog života.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Bakonja fra Brne”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.