Close
Vidi korpu “Čovek koji je znao sve” je dodato u vašu korpu.
Akcija!

Ujka Vasina slava

Autor: Aleksandar Stamenković

Izdavač: Presing

Format:145×210

Str. 288

770rsd 630rsd

  • EUR: 5 €

SKU: 00534 Kategorije: , Oznaka: ID: 2883

Opis

Ujka Vasina slava je knjiga novela u kojoj svaka čini poglavlje romana, te tako svojim utvrđenim redosledom tvore roman o nizovima porodičnog prokletstva, davno započetim, a ono se, pak, ostvaruje na potomcima u samo četiri dana odsustva pitomca PVO akademije, Aleksandra Đokovića. Otuda reminiscencije idu do vremena pre Prvog svetskog rata, mada se sve odvija u ta četri dana.

Naslovna novela mogla bi da se tretira kao pripadna žanru horora, dok se izvesna gotska motivacija protkava i kroz drugih dvanaest novela. Sloj fantastike opravdan je ulogom tzv. nepouzdanog pripovedača, pitomca Aleksandra Đokovića, koji je delirični alkoholičar, pa ostaje nerazlučeno da li se već mrtvi (njegova gimnazijska ljubav Nataša), odavno mrtrvi (njegovi preci, među kojima je i ujka Vasa), te demoni poput inkubusa koji ga u liku pubescentne devojčice siluje tokom noći na dan ujka Vasine slave – Svetog Ilije Gromovnika, pojavljuju zaista ili, pak, kao prikaze i šimere njegovog delirijuma. On je u ta četiri dana okružen pandemonijumom beznadežnih gradskih likova, koji ga, međutim, prate od detinjstva, pa i od pre rođenja. Taj se pandemonijum račva na muški i ženski ogranak.

Pomenuta četiri dana precizno su datirana, od prvog do četvrtog avgusta 1987. godine. Beznađe i apsurdnost likova nije posledica nekakve tranzicije, kako su ponegde saželi suštinu knjige nedovoljno obavešteni, nego jasno i razgovetno povučenih linija porodičnog prokletstva, začetog mnogo pre njihovog rođenja, gresima predaka, dok su oni koleno o koje se prokletstvo razbija.

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi i ostavite svoju recenziju za “Ujka Vasina slava”

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se takođe svideti…