Svetac i grešnik

1.650rsd

  • EUR: 14 €

Autor: Predrag  Slijepčević

Izdavač: Akademska knjiga

Format:130×200

Povez: broš

Str: 318

God: 2018

ISBN: 978-86-6263-186-2

 

SKU: 01007 Kategorija: Product ID: 4689

Opis

Knjiga „Svetac i grešnik” je originalno filozofsko delo sa jasnom porukom čovečanstvu: „ukroti snagu tehnološkog skoka, ili će tehnološki skok ubiti civilizaciju”.

Kroz neobičan eksperiment, putovanjem kroz vreme sa Alisom iz zemlje čuda, posmatra se i analizira planeta, njena istorija, živa bića koja je naseljavaju, njihova međusobna povezanost, prošlost, sadašnjost i budućnost. Prikazuje se iskonska ljudska priroda, iz perspektive evolucije, ona koju savremeni čovek najčešće ne vidi, ili ne želi da vidi, jer sebe doživljava kao superiorno biće i dominantnu snagu prirode.

Knjiga je posebno posvećena fenomenu biološke socijalnosti i daje originalno filozofsko tumačenje: od devet miliona vrsta na planeti samo ljudi i insekti ispoljavaju najviši oblik socijalnog ponašanja, insekti su otkrili poljoprivredu 50 miliona godina pre ljudi, ona se još uvek odvija u savršenoj ekološkoj ravnoteži sa planetom, dok se ljudska poljoprivreda u trci za uvećanjem profita transformisala u tehnonauku generišući antropocensku epohu koja se na planeti već vidi kao novi geološki sloj. Opisani su rizici koje tehnonauka donosi: klimatske promene, masovno izumiranje bioloških vrsta, nuklearni i hemijski otpad, nove bolesti, rizik od gubitka kontrole nad modernim tehnologijama.

Iz recenzije Gordane Joksić

Dodatne informacije

Dimenzije 130 × 30 × 200 mm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Svetac i grešnik”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…