Smrt

1.760rsd

  • EUR: 15 €

Autor: Vladimir Jankelevič

ISBN: 978-86 6389046-6
Format: 21 cm
Broj strana: 628
Povez: tvrd
God: 2017.

SKU: 01022 Kategorija: Product ID: 4773

Opis

Knjiga Vladimira Jankeleviča Smrt nastala je kao rezultat njegovih predavanja o prafenomenu smrti u Tuluzu. Kada je, 1966 godine, izašla iz štampe, izazvala je veliko interesovanje, toliko, da je čitana na Sorboni pred punom salom studenata, a u isto vreme prenošena preko radio Sorbone, tako da je već u samom početku bila dostupna široj, ne samo filozofskoj publici.

Reč je o jednom od najznačajnijih i najzanimljivijih misaonih pokušaja da se smrti, kao „najizvesnijoj neizvesnosti“ i „najneizvesnijoj izvesnosti“ pogleda u samu suštinu, da se u smrt, ukoliko je to uopšte moguće, pogleda i pronikne kao u jedan od osnovnih fenomena samoga života.

Život i smrt su nespojivi antipodi iz čije borbe kao pobednica, na kraju  uvek izlazi smrt. Život je trajanje, smrt je prekid tog trajanja. Život je radost i energija; smrt je razaranje, tuga  i uništenje. Tanku, zamišljenu liniju koja ih istovremeno spaja i razdvaja ne možemo da vidimo ali je osećamo i naslućujemo.  Preko te imaginarne linije, nema više NIČEGA.

Zašto je mnogima smrt uvek neka vrsta skandala? Zašto ovaj, tako prirodni događaj, pobuđuje strah i užas među onima koji ga svedoče? Budući da je ovaj prirodni fenomen naša izvesnost,  gotovo uvek se doživljava kao slučajnost?

Zašto je čovek iznenađen svaki put kada živi čovek umre, kao da se to događa svaki put po prvi put?

U tom pogledu, knjiga SMRT postavlja mnogobrojna pitanja, pokušava da dâ odgovore,  ali i naglašava da zaista može umreti jedino onaj koji  je  zaista i živeo, ma kako to shvatili.

Vladimir Jankelevič (Burž, 31.08.1903 – Pariz, 6. 06. 1985,) francuski filozof i muzikolog. Rođen je u porodici  ruskih jevrejskih intelektualaca koji su pobegli od antisemitskih pogroma u njihovoj zemlji. Njegov otac, Samuel, bio je jedan od prvih prevodilaca Sigmunda Frojda u Francuskoj; Takođe je za časopise filozofije prevodio Hegela i Šelinga.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Smrt”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…