Proračun spregnutih konstrukcija od čelika i betona – zbirka zadataka

2.550rsd

  • EUR: 22 €

Autor: Milan Spremić

Izdavač: Akademska misao

God: 2021

Str: 274

ISBN: 978-86-7466-855-9

SKU: 01832 Kategorije: , Oznaka: Product ID: 9642

Opis

Spregnute konstrukcije zauzimaju važno mesto u savremenom građevinarstvu. U našoj graditeljskoj praksi, spregnute konstrukcije se sve više projektuju i izvode, te tako napreduju ka poziciji, koja im po njihovim osobinama pripada – kako u mostogradnji, tako i u zgradarstvu. Duži niz godina kroz nastavu i struku, autor popularizuje oblast spregnutih konstrukcija. Želja autora je da i ovaj tekst doprinese da se u budućnosti inženjeri smelije i češće odlučuju za izvođenje objekata sa spregnutim konstruktivnim elementima od čelika i betona.

Zbirka zadataka iz oblasti spregnutih konstrukcija od čelika i betona namenjena je studentima i inženjerima. Studentima zbirka treba da pomogne da uspešno ovladaju problemima spregnutih konstrukcija, kroz teme koje se obrađuju na predmetima: Projektovanje spregnutih konstrukcija od čelika i betona, Spregnute konstrukcije od čelika i betona i Spregnute konstrukcije.

Istovremeno, želja autora je i da se inženjerima u praksi približe proračuni spregnutih konstrukcija i konstruktivna rešenja, bez kojih nije moguće uspešno graditi savremene višespratne zgrade. Zbirka se sastoji od primera proračuna konstruktivnih spregnutih elemenata i kratkih zadataka koji pojašnjavaju određene teme spregnutih konstrukcija. Prikazani postupak proračuna spregnutih elemenata je u skladu sa odredbama standarda Evrokod 4. U zadacima su prikazani proračuni: spregnutih ploča na profilisanom limu, spregnutih greda i spregnutih stubova.

Možda će vam se takođe svideti…